Ingezonden persbericht


Nr.281
Hilversum, vrijdag 13 november 2009

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 47

Ingang Oost, maandag 16 november, 19.25 uur, Nederland 1 Justien Schölzel is op zijn racefiets door een auto geschampt. De Ambulancedienst brengt de 63-jarige meneer Grevink naar de Spoedeisende Hulp van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem; een aantal jaren geleden had hij een aneurysma (een verwijde hartslagader) in de buik. Men vreest, dat deze nu aan het lekken is. De Ambulancedienst brengt Gertjan van Ingen, hij heeft pijn op de borst en wordt direct naar de acute hartafdeling gebracht. De 5-jarige Roos van Lutterveld is uit het duikelrek gevallen en op haar pols terechtgekomen.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 17 november, 19.25 uur, Nederland 1 In Afslag UMC Utrecht doet presentatrice Mirjam Bouwman verslag vanuit één van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. De elfjarige Maikel komt in deze aflevering naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis voor een multidisciplinair onderzoek. Maikels spierkracht gaat hard achteruit. Een uitgebreid onderzoek moet duidelijk maken wat de oorzaak hiervan is. Mirjam ontmoet op de afdeling hartbewaking politieman Ryan Jeulink. Hij is 48 jaar en kreeg een dag eerder tijdens een trainingssessie opeens een hartaanval. Gelukkig konden zijn collega's hem ter plekke reanimeren. Doordat haar maagklep niet goed functioneert, heeft mevrouw Thissen al jarenlang ernstige maagklachten. Vandaag wordt via een kijkoperatie de ingang naar haar maag gerepareerd. Sebastiaan Lommers is student onderzoeker aan de universiteit Utrecht. Hij doet in het UMC Utrecht wetenschappelijk onderzoek naar een erfelijke hartafwijking. Mirjam loopt een dagje met hem mee.

Rail Away, dinsdag 17 november, 19.55 uur, Nederland 2 Oostenrijk/Pyhrnbahn
Een nieuwe documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, warbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. In deze aflevering een reis van Linz, culturele hoofdstad van Europa in 2009, over de Pyhrnpas naar Selzthal. Langs het spoor een impressie van Oostenrijk met zijn valleien, bergen, dorpen en het platteland.

De Kist, dinsdag 17 november, 20.50 uur, Nederland 2 In De Kist ontmoet presentator Herman Wegter bekende Nederlanders rondom een grafkist, zodat er een gesprek ontstaat over leven en dood. Deze week in De Kist: Actrice en zangeres Gerda Havertong, bekend van Sesamstraat. Hoewel Surinamers niet graag over de dood praten, vindt Gerda het goed als Herman Wegter haar toekomstige doodskist komt brengen. 'Alle Surinamers verklaren me waarschijnlijk voor gek. Wij praten niet over de dood, dat is vragen om problemen.' Gerda heeft al veel mensen in haar omgeving verloren. Zo verloor ze haar kindje na zeven maanden zwangerschap en haar eerste man. Ook heeft Gerda van haar beide ouders afscheid moeten nemen. Volgens Gerda is iedereen hier met een doel op aarde, maar wat komt er volgens haar na het leven?. 'We komen met een programma waarvan de grote lijnen vast staan.' Zelf keek ze de dood in de ogen toen ze in 1995 een ernstig auto-ongeluk kreeg. Na een jaar revalideren, knokte ze zich terug. Nu geniet ze weer met volle teugen van haar man, dochter en kleindochter. 'Ik wil absoluut nog niet dood, daar heb ik geen tijd voor!' Surinaamse begrafenissen zijn feestelijk, daarom wil Gerda een bontgekleurde kist. Tenslotte krijgt ze onverwacht een voorproefje van hoe het ooit zal zijn.

Jong, dinsdag 17 november, 21.42 uur, Nederland 3
Dit keer niet Manuel Venderbos, maar Klaas van Kruistum die deze aflevering van Jong presenteert. Daphne (21) is op het eerste gezicht een leuke meid. Toch heeft ze iets bijzonders. Ze heeft namelijk Vitiligo. Vitiligo is een huidziekte waarbij de pigmentcellen die kleur geven aan de normale huid ontbreken. Hierdoor kunnen witte plekken op de huid ontstaan. Daphne schaamt zich voor haar vlekken en draagt daarom make-up. Om haar van haar schaamte af te helpen gaat ze met Klaas zonder make-up de stad in en als klap op de vuurpijl gaat ze ook in bikini het zwembad in... Lekker bruin worden op het strand en in het zonnetje op het terras genieten van het mooie weer zijn voor de meeste mensen vanzelfsprekende dingen. Maar niet voor Gea (28). Zij is allergisch voor licht. Dat betekent dat ze bij mooi weer het liefst binnen blijft en als ze toch naar buiten moet dan draagt ze lange mouwen, een lange broek en een pet. Doet ze dat niet dan verbrandt haar huid en heeft ze kans op tweede- en derdegraads verbrandingen. Gezellig overdag daten is er voor haar niet bij. Daarom gaan we met haar daten in het donker...

't Zal je maar gebeuren, dinsdag 17 november, 23.35 uur, Nederland 2 De verdwijning van Joanne Noordink
Als op 11 december 2008 Joanne Noordink uit Aalten plotseling verdwijnt, breekt er voor haar ouders Helma en Arent Noordink en broer Thomas een tijd aan van martelende onzekerheid. Pas na 103 dagen komt er nieuws, afschuwelijk nieuws. De verbijstering wordt nog groter als blijkt dat een dorpsgenoot al die tijd de gruwelijke waarheid kende, maar verzweeg. In deze aflevering blikken Helma en Arent terug op de meest vreselijke tijd van hun leven. Openhartig schilderen ze een portret van een dochter die nog zoveel plannen had. Ook praten ze over de diepe littekens die 103 dagen van onzekerheid bij hen achterlieten. Op de dag van de uitzending, 17 november, zou Joanne 28 jaar zijn geworden.

XMIX, woensdag 18 november, 13.17 uur, Nederland 3 De grote verdwijntruc
Wat een gezellig bezoekje aan het circus moest worden, werd een ramp. De tante van een klein meisje is verdwenen tijdens een act van een goochelclown. Wat is er gebeurd? XMIX moet dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen! XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Nederland Helpt, donderdag 19 november, 17.10 uur, Nederland 2 Afganistan, dan denken we meteen aan oorlog, de Taliban en aan "onze mensen" die daar heen zijn en gevaar lopen. Christel is arts en werkt in de meest afgelegen provincie Badakhshan van het land. Het lijkt wel of de tijd heeft stil gestaan in de afgelegen provincie Badakhshan in Afganistan. In de Wakhan vallei liggen 28 kleine dorpjes tegen de berghelling aangeplakt. De mensen lopen kilometers per dag of als je rijker bent kan je een ezel rijden, andere vormen van vervoer zijn er niet. De winter duurt er wel 6 maanden en de temperatuur kan naar -30 C zakken. Water is alleen in de vorm van sneeuw en ijs te vinden, geen elektriciteit, geen verwarming. De grote gezinnen zitten dag en nacht bij elkaar rondom de open oven. De balken van het huis zijn zwartgeblakerd van de rook en het roet. Helaas zien hun longen er ook ongeveer zo uit. Vrijwel elk kind loopt in zijn/haar leven minstens één keer de kans om zich zwaar te verbranden door dat open vuur. De Nederlandse arts Christel gaat met haar tassen vol met medicijnen op stap. Wat een eindeloze inzet en geduld. Er is daar nog zo veel te doen! Helpt u mee meer kinderen en baby's te redden in Afganistan, stort dan uw gift op giro 300300 tnv Metterdaad Hilversum ovv Afganistan.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 20 november, 14.38 uur, Z@pp Een piepklein zaadje

Elly heeft een mosterdzaadje op haar hand. Piepklein. Gelukkig heeft ze een vergrootglas. Nu kunnen de kinderen en Dop en Kurk het zien. 'Zo'n zaadje moet groeien', zegt Dop. Hij stopt het zaadje in een potje zand. Hup, water erbij. Maar er groeit niks. Ook niet na honderd tellen. Dop kijkt eens: is het zaadje dood ofzo? Dan moet het begraven! Dop is er maar druk mee en Kurk vindt het welletjes. Hij heeft een mooie oplossing. En Dop merkt er niks van. Haha, goed gedaan Kurk!

De Dorpsdokter, vrijdag 20 november, 19.25 uur, Nederland 1 Mevrouw Steenis is gevallen en lijkt een trombosebeen te hebben. Marleen zoekt haar op en komt direct in actie. Willem wordt door zijn moeder bij Marleen gebracht met de vraag of hij waterpokken of eczeem heeft. Bij Jan komt een patiënt met buikpijnklachten en verhoging. Rosemary en dokter Jan boren een roestige staalsplinter uit een oog. Mevrouw de Groot wordt "dronken" van haar medicijnen die ze kreeg tegen pijn in haar gezicht en assistente Ellen geeft haar eigen dochter het baarmoederhalskankervaccin.

Astronaut, zaterdag 21 november, 13.55 uur, Nederland 3 Jeugddocumentaire over de tienjarige Joost. Niemand weet dat Joost ADHD heeft, behalve zijn familie en zijn onderwijzers op school. Vanwege zijn ADHD kan hij moeilijk vrienden maken op school. Het leven met het geheim van zijn stoornis drukt steeds zwaarder op hem. De moeder van Joost wil echter niet dat anderen weten dat hij ADHD heeft, uit angst dat hij dan wordt gestigmatiseerd. Met deze film wil Joost eindelijk laten zien wie hij werkelijk is.

Blauw Bloed, zaterdag 21 november, 19.35 uur, Nederland 2 Deze uitzending van Blauw Bloed is gewijd aan het staatsbezoek van Koningin Beatrix aan Mexico. Zij brengt op uitnodiging van president Felipe Calderón van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 november 2009 een staatsbezoek aan de Verenigde Mexicaanse Staten. Het staatsbezoek is een bevestiging van de goede betrekkingen tussen beide landen. Hare Majesteit de Koningin wordt daarbij vergezeld door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Tevens reist een economische delegatie mee. Vanuit Mexico zal presentator Jeroen Snel verslag doen van dit bezoek.

Checkpoint, zaterdag 21 november, 9.55 uur, Nederland 3 Lekker, fruit mee naar school. Maar minder als je die mandarijn geplet onder je schoolboeken terugvindt. Kun je met tennisballen je fruit beschermen? En hoe maak je er anders een lekker fruitdrankje van? Voor de jongens/meiden-test gaan we het geheugen testen. Het testteam moeten zo veel mogelijk boodschappen meenemen, maar intussen wordt de winkel overvallen! Weten ze de winkeldief nog te herkennen? Tenslotte kijken we naar de kracht van geluid. Getunede auto's, een gillende operazangeres en knappende wijnglazen. Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Met Niets Begonnen, zaterdag 21 november, 18.00 uur, Nederland 1 Marc Dik ontmoet kunstenaar en 'miljonair op klompen' Henk Helmantel. De tuinderszoon Helmantel ontdekt al vroeg zijn talent. Met zijn realistische stillevens schildert hij zich rijk. Hij stopt zijn geld in stenen en creëert een Middeleeuws paradijs in het Groningse land. Jaarlijks goed voor 10.000 bezoekers. Voor Helmantel zit schoonheid in de kleine dingen, maar wat betekent rijkdom dan voor hem? Marc bezoekt Helmantel in zijn atelier en ontdekt een echte Rembrandt. Samen springen ze op de brommer en bezoeken een boerderij waar de jeugdzonde van Helmantel een prominente plaats inneemt.

Nederland Zingt, zaterdag 21 november, 18.30 uur, Nederland 2 Nederland Zingt in de Grote Kerk in Naarden. Het Martini Jongens Koor o.l.v. Rintje te Wies, Jong Gemengd Koor Oriolus o.l.v. André van Vliet en baritonsolist Hans Voschezang zullen een aantal prachtige liederen. Het Martini Jongenskoor uit Sneek werd in 1995 opgericht op initiatief van Bouwe R. Dijkstra en Dirk S. Donker, organist van de Martinikerk in Sneek. Een Engels jongenskoor kenmerkt zich in de eerste plaats door de zogenaamde trebles: jongens die de sopraanpartijen zingen. De trebles worden aangevuld met mannelijke alten, tenoren en bassen. Het spreekt voor zich dat het repertoire zich toespitst op werken uit de Engelse koorliteratuur. Sinds 2004 staat het koor onder leiding van Rintje te Wies.

Een Goed Begin, zaterdag 21 november, 19.00 uur, Nederland 2 'Hadden we kunnen voorzien dat we na het verlies van onze partner weer zo gelukkig zouden worden?' - Gerda Oudman In korte tijd is het leven van Gerda en Henk Oudman 180 graden gedraaid. Henk is weduwnaar en vader van drie kinderen. Na het overlijden van zijn vrouw runt hij negen jaar lang in zijn eentje een boerderij in het noordelijkste puntje van Groningen. Het leven op de melkveehouderij is kaal en eenzaam, zeker als zijn kinderen het huis uit gaan. Ook schippersvrouw Gerda kent moeilijke tijden. Ze is met haar vier kinderen achtergebleven nadat haar man overboord is gevallen en verdronk. Ze moet verder met haar leven en probeert er voor haar kinderen het beste van te maken. Als ze elkaar ontmoeten, klikt het wonderwel, maar er is een groot leeftijdsverschil. De nieuwe liefde is iets heel moois in hun leven en dat zien de kinderen ook. En dan heeft Henk ook nog een kinderwens. Mirjam is heel benieuwd hoe het Henk, Gerda en hun -inmiddels acht- kinderen vergaat na de grote ommekeer van hun ontmoeting.

De Perfecte Mens van de 21e Eeuw, zondag 22 november, 19.15 uur, Nederland 2 De Perfecte Mens
We staan aan de vooravond van nieuwe ontwikkelingen waarbij de techniek ons in staat stelt onszelf te verbeteren. Diepe hersenstimulatie zorgt ervoor dat we onszelf beter voelen, door embryo-selectie is het mogelijk erfelijke ziektes uit te bannen en door implantaten kunnen we een soort cyborgs worden: deels mens, deels machine. Een nachtmerrie of de mogelijkheid om langer, fitter en efficiënter te kunnen leven? In deze documentaire gaan we op zoek naar meningen, ervaringen en achtergronden. En welke ethische vragen roepen al deze technieken op?

Nederland Zingt op Zondag, zondag 22 november, 9.00 uur, Nederland 1 Jenny Verplanke en Wim Engels
Middenin de prachtige stad Brugge staat Wim Engels ds. Arie van der Veer al op te wachten. Het centrum van deze stad heeft een bijzondere betekenis voor Wim. Jarenlang werkte hij als voorganger bij een lokale kerk in deze stad en in het centrum hielden ze vaak een evangelisatie-actie. Later zien we hen terug in de oude school van een klein dorpje, vlakbij Brugge. Daar heeft echtgenote Jenny Verplanke een atelier, waar ze haar kunstwerken maakt. Verschillende mensen uit binnen- en buitenland maakten al kennis met dit atelier, waar ze naar hartelust kunnen werken of nieuwe inspiratie opdoen. Wim en Jenny hebben een bijzonder project waarbij ze kinderen in arme landen een creatieve cursus geven, zodat zij even de ellende van alledag vergeten. In het kader van dit "Arts for All" project zijn ze zeer recent nog in Afrika geweest, iets waar ze graag over vertellen. Meditatie en gesprekken worden afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 22 november, 14.36 uur, Nederland 3 True Colors
De Bijbel: Wie onberispelijk leeft, gaat een veilige weg, wie op kronkelpaden gaat, wordt ontmaskerd. Jessey heeft nieuwe vrienden, Peter en Daniel. Eerst zagen ze Jessey niet staan, maar sinds hij samen met hen graffiti spuit, hoort hij er helemaal bij. Maar om cool te zijn moet Jessey wel een prijs betalen. Want als je er bij wilt horen, moet je soms dingen doen, die je eigenlijk niet wilt... Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

ontopic, zondag 22 november, 23.50 uur, Nederland 3 Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen Nederland is te prestatiegericht, Gelovigen weten geen raad met homo's en Monogamie is tegennatuurlijk.

Hoedoejijdat.nu, zondag 22 november, 24.00 uur, Nederland 2 'Ik heb al maanden geen serieuze opdracht voor mijn werk gekregen en ben dus veel thuis, evenals mijn vrouw Ineke die met een burn-out thuiszit. We houden heel veel van elkaar, maar de verschillen tussen ons worden door de situatie versterkt en leiden tot irritaties. We worden soms gek van elkaar... Kunnen jullie ons helpen om onze negatieve patronen te veranderen en de verschillen tussen ons in ons voordeel te laten werken? We willen graag weer leuke dingen samen doen en genieten van elkaar!'

Met deze vraag van Clarinus Rietberg begint Hoedoejijdat.nu. Zijn vrouw Ineke en hij zijn de gasten van deze aflevering en hopen hiermee een stap verder te komen. Herman Wegter gaat bij hen op bezoek en laat hen onder andere de tip zien van een ervaringsdeskundige, die hen aanraadt om vaste momenten samen in te plannen en naar hun taakverdeling in huis te kijken. Coach Marja van Middeldorp (van het programma Hoe schoon is jouw huis?) komt bij hen thuis en zet ze aan het werk. Zal het hen lukken om van het huishouden een leuke gezamenlijke klus te maken?

Ondertussen gaat Mirjam Bouwman de straat op met vragen als: 'Welk gedrag van je partner irriteert je? Hoe ga je daarmee om?' Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!


---

Noot voor redactie,