Gemeente Utrecht

Onthulling zwerfkei met 'kijkvenster'

Vijf zwerfkeien in de Utrechtse binnenstad laten hun binnenkant zien. Een gedeelte van de stenen zo groot als een briefkaart is afgevlakt en daarna gepolijst, waardoor de binnenkant als door een kijkvenster te zien is. Maandag 16 november onthullen Utrechter en initiatiefnemer Hans de Rijk en wethouder Floris de Gelder (wijkwethouder binnenstad) het kijkvenster van een zwerfkei op de Neude.

Op elke steen zit een bronzen plaatje met informatie over de steen, zoals de herkomst, de leeftijd en de steensoort. De vijf keien liggen in de Wijde Begijnestraat, de Vinkenburgstraat, op het Jansveld, 't Wed en de Neude. Als blijkt dat de gepolijste stenen een bijdrage leveren aan de verfraaiing van de stad, dan krijgen meer keien een 'kijkvenster'. Utrecht telt honderden zwerfkeien die dienen als blokkade voor auto's, of worden gebruikt in plaats van betonnen of ijzeren paaltjes voor de afrastering van wandelpaden.

Initiatief
Het initiatief om vijf zwerfkeien een 'kijkvenster' te geven, is van de Utrechter en schrijver Hans de Rijk, in samenwerking met de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente. De Werkgroep Directe Voorzieningen zet zich in voor herstel van historische en karakteristieke elementen in het Utrechtse straatbeeld.