Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Poule-indeling EK Korfbal 2010 bekend

Zeist, 16 november 2009
Op zaterdag 14 november is tijdens een bijeenkomst van de Internationale Korfbal Federatie in Deinze (België) de poule-indeling voor het Europees Kampioenschap 2010 bekend gemaakt. Het EK wordt van 22 tot en met 31 oktober in Nederland gespeeld. Nederland is in de poule aan Duitsland, Hongarije en Servië gekoppeld.

Nederland zal het decor zijn van het Europees Kampioenschap 2010. In Almelo, Den Haag, Leeuwarden en Tilburg worden de voorrondes gespeeld. Nederland zal haar poulewedstrijden in Leeuwarden spelen. De eindrondes worden in Rotterdam gespeeld met als afsluiting de finale in Ahoy.

Aan het Europees Kampioenschap 2010 doen voor het eerst in de geschiedenis 16 landen mee. Voorheen werd een EK namelijk met 8 landen gespeeld. De poule-indeling met de bijbehorende speelstad is als volgt:

Poule A, Leeuwarden
Nederland
Duitsland
Hongarije
Servië

Poule C, Almelo
Tsjechië
Portugal
Wales
Turkije

Poule B, Tilburg
België
Catalonië
Polen
Schotland

Poule D, Den Haag
Rusland
Engeland
Slowakije
Ierland
Rotterdam
De eindrondes worden van 25 tot en met 30 oktober in het Topsportcentrum in Rotterdam gespeeld en de finale wordt 31 oktober in het eveneens Rotterdamse Ahoy gespeeld. Internationalisering
De laatste jaren komen er steeds meer korfballers vanuit het buitenland naar Nederland om op het hoogste niveau actief te kunnen zijn. Naast de Nederlandse spelers en speelsters zijn er daardoor nog meer mensen actief op het EK die bekend zijn in Nederland. Tevens zijn er bij de deelnemende landen nog een aantal Nederlanders als bondscoach actief. Hieronder kort een overzicht.

Otto Fabius
Otto Fabius is een Engelse international, maar tevens actief in de Nederlandse competitie. De 21-jarige Fabius speelt al jaren bij het Driebergse Dalto. Door zijn dubbele nationaliteit (Nederlandse vader, Engelse moeder) is het mogelijk om voor Engeland uit te komen. De 1.97 meter lange speler heeft in het seizoen 2007-2008 met Dalto A1 de zaaltitel in Ahoy gewonnen.

Tasha Dawson
Nog een Engelse international is Natasha Dawson. Zij speelde vorig seizoen voor Koog Zaandijk, maar is daar na één jaar weer vertrokken. In Engeland speelt zij voor Quick.

Shay Conroy
Nog een speler uit de Nederlandse competitie die op het EK uitkomt, maar niet voor Nederland speelt is Shay Conroy. Shay Conroy speelt in Nederland voor het Groningse Nic./Alfa-college en komt op het EK uit voor Ierland. Conroy speelde eerder voor AKC en Amicitia.

Seadna Quigley
Er is nog een Ierse international actief in de Nederlandse competitie. Seadna Quigley speelt in de A1 van KVS en is voor de kwalificatiewedstrijden voor de eerste maal geselecteerd voor Ierland.

Inês Biocas
De 28-jarige Portugese international Inês Biocas is dit seizoen gaan spelen voor Koog Zaandijk. Voorheen was zij actief voor CCO uit Oeiras, een club uit haar thuisland. Deze veel scorende dame is op het WK van 2007 verkozen tot Speelster van het toernooi. In het seizoen 2008-2009 is ze Speelster van het jaar in Portugal geworden en deze zomer werd zij op de World Games topscoorster van Portugal.

Bruno Martins Fernandes
Bruno Martins Fernandes is zowel bij Koog Zaandijk als bij het Portugese team ploeggenoot van Inês Biocas. Hij is afgelopen seizoen samen met haar van het Portugese CCO verkast naar Koog Zaandijk. Ook hij zal op het EK in Nederland actief zijn.

Roman Veznik
Roman Veznik speelt voor het Friese SCO en komt op het EK uit voor Tsjechië. De jonge Tsjech speelde eerder voor PSV uit Eindhoven. Davor Duronjic
Nog een 'Nederlandse' Belg is Davor Duronjic. Hij speelt sinds dit seizoen bij PKC/LukassenBoer. Daarvoor speelde hij in België voor Boeckenberg. Met Boeckenberg won hij in 2007, 2008 en 2009 driemaal achtereen de zaaltitel.

Bart Cleyman
De Belg Bart Cleyman is nu weliswaar niet meer actief in Nederland, maar is wel een oude bekende. In de seizoenen 2006-2007 en 2007-2008 heeft Bart Cleyman voor het Papendrechtse PKC/LukassenBoer gespeeld. En niet onverdienstelijk; in 39 wedstrijden kwam hij tot 202 goals. Sinds vorig seizoen speelt hij voor het Belgische Scaldis. In België is Cleyman twee keer gekozen tot Korfballer van het jaar.

Tilbert La Haye
Zes jaar geleden raakte La Haye betrokken bij het korfbal in de autonome Spaanse regio Catalonië, nadat een Catalaans team een wedstrijd om de wereldbeker in Nederland had afgewerkt. Hij ging in de streek wonen en leidde er diverse jeugdteams. Toen hij weer naar Nederland was verhuisd, volgde in 2007 zijn benoeming tot bondscoach.

Peter van Vliet
Peter van Vliet is bondscoach van het Servische team. Van Vliet is tevens trainer bij het Rotterdamse Nikantes.

Dennis Plantinga
Ook Dennis Plantinga is betrokken bij de begeleiding van het Servische team. Dennis Plantinga is teammanager van de Serven. Plantinga was trainer/coach bij Swift uit Middelburg en was actief als scheidsrechter.



Ingezonden persbericht