Gemeente Zwolle

'Antieke' verlichting op Schoenkuipenbrug

Datum uitgave persbericht: 11/16/2009

Wethouder Janco Cnossen heeft maandag 16 november 2009 de laatste hand gelegd aan de 'nieuwe' verlichting op de Schoenkuipenbrug. Samen met Ronald van den Berg (Vereniging Vrienden van de Stadskern) en Marcel Overbeek (Werkgroep Zwols Industrieel Erfgoed) nam de wethouder de lampen aan de uiteinden van de brug in gebruik.

Replica's

De Werkgroep Zwols Industrieel Erfgoed heeft de gemeente vorig jaar gevraagd om de oorspronkelijke verlichting op de Schoenkuipenbrug terug te plaatsen. In vroeger tijden werd de brug gesierd door lantaarns uit de Zwolse Wispelweij-fabriek. De gemeente heeft de afgelopen tijd onderzoek laten doen naar de mogelijkheid om replica's van de oorspronkelijke verlichting te maken en te plaatsen op de brug.

Ansichtkaart

De vormgeving van de oorspronkelijke mast is achterhaald aan de hand van een ansichtkaart uit het begin van de vorige eeuw en van een originele tekening. In een ijzergieterij in Noord-Frankrijk zijn de masten gegoten.
Om tot een goede verlichting op de brug te komen heeft de gemeente maandag naast de replica's ook twee ondersteunende lampen bij de brug in gebruik genomen.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 16-11-2009 tot 15-12-2009