GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Voedseltop stelt teleur

Brussel, 16 november 2009 - GroenLinks is ontevreden over de verklaring die vandaag op de internationale Voedseltop in Rome is aangenomen. Vage beloftes volstaan niet om de honger in de wereld terug te dringen. Vleesconsumptie en biobrandstoffen blijven ten onrechte buiten schot.

"Een miljard mensen op de wereld lijdt honger. Boeren in ontwikkelingslanden hebben meer steun nodig om hun productie op een duurzame wijze te verhogen en toegang te krijgen tot de markt," stelt Judith Sargentini, europarlementariër voor GroenLinks. Helaas blijft het ook na vandaag onzeker of rijke landen hier meer geld voor zullen vrijmaken. Het door de VN-voedselorganisatie FAO gevraagde bedrag van 44 miljard dollar is niet op tafel gelegd. Zelfs van de toezegging die de G8 in juli deed om 20 miljard meer ontwikkelingsgeld te steken in de landbouw is nog weinig terechtgekomen."

"In feite wordt er nu al genoeg voedsel geproduceerd om de wereldbevolking tweemaal te voeden. Maar het voedsel is oneerlijk verdeeld. Vooral de overmatige vleesconsumptie van rijke westerlingen, waarvoor veel veevoer nodig is, legt een onevenredig groot beslag op de landbouwopbrengsten. Helaas zwijgt de verklaring van de Voedseltop over het verband tussen vlees en honger. Een gemiste kans," aldus Sargentini.

Ook de stijgende productie van biobrandstoffen veroorzaakt voedseltekorten. De vandaag aangenomen verklaring roept op tot nadere studie naar de gevolgen van biobrandstoffen voor de voedselzekerheid. "Tijdverspilling," vindt Bas Eickhout, klimaatspecialist van GroenLinks in het Europees Parlement. "Het is al lang duidelijk dat de eerste generatie biobrandstoffen slechts een geringe bijdrage levert aan de strijd tegen klimaatverandering, maar wel het brood uit de mond van de armen stoot. Het Westen, inclusief de Europese Unie, moet stoppen met het stimuleren van biobrandstoffen die uit voedsel worden gemaakt."

De grote schommelingen in voedselprijzen dienen te worden getemperd, volgens de landen die deelnemen aan de Voedseltop. Eén van de opties die zij willen onderzoeken is het aanleggen van voorraden. "Alweer een vage conclusie", constateert Eickhout, "maar wel een zinvolle opdracht voor de EU. Zij heeft de middelen om een strategische voorraad van bijvoorbeeld graan op te bouwen. Die voorraad kan op de markt gebracht worden wanneer er een mondiaal tekort is. Zo wordt een explosie van voedselprijzen tegengegaan en speculatie ontmoedigd. Het is daarbij wel zaak dat de EU niet vervalt in oude fouten. Het gaat er niet om Europese boeren van hun overschotten af te helpen, maar om het recht op voedsel van de allerarmsten te beschermen."

Richard Wouters

Beleidsmedewerker / Persvoorlichting




GroenLinks in de Europese Unie