Focwa

Extra geld voor instroom leerlingen in de carrosseriebouw branche

PERSBERICHT, Sassenheim, 16 november 2009

Het is niet best gesteld met de nieuwe instroom van leerlingen in de Carrosseriebouw branche. Daarom hebben FOCWA Carrosseriebouw en Vakopleiding Carrosseriebedrijf (VOC) de handen ineen geslagen. Er is een project gestart om bedrijven te stimuleren leerlingen aan te nemen en te scholen. Daarnaast start er een leerlingenpool. Leerlingen komen op de loonlijst van de leerlingenpool, maar worden bij bedrijven in de sector geschoold. Hierdoor worden werkgevers, die met het oog op de huidige crisis voorzichtig zijn met het aannemen van leerlingen, in de gelegenheid gesteld de beslissing zelf een leerling in dienst te nemen uit te stellen. Het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Carrosseriebedrijf (OOC) heeft voor deze projecten extra middelen beschikbaar gesteld.

Bevordering praktijkonderwijs
Het project APO-CB heeft als doel het bevorderen van praktijkscholing voor nieuwe leerlingen. In samenwerking met ROCs is een nieuw programma met Aanvullende PraktijkOnderwijs (APO) ontwikkeld.

Met APO worden leerlingen snel inzetbaar gemaakt in het bedrijf. Het programma bestaat uit 16 praktijkdagen, op maat deels in het eigen bedrijf en deels bij VOC in te vullen. Vanuit VOC wordt extra begeleiding geboden bij de invulling van de scholing. Per scholingsdag wordt een subsidie van maximaal 350 uitgekeerd. Voor bedrijven die dit schooljaar (nog) geen leerlingen hebben is het nog mogelijk om leerlingen aan te nemen.
De eerste opleiding gaat van start op 23 november bij het VOC-opleidingscentrum in Sassenheim.

Leerlingenpool
Om het bedrijven in deze onzekere tijd makkelijker te maken leerlingen aan te nemen start VOC een leerlingenpool. Leerlingen worden voor een opleiding en carrière in de carrosseriebouw sector geworven. De leerlingen komen in loondienst bij de leerlingenpool en kunnen vervolgens bij werkgevers op basis van detachering aan het werk en zo hun beroepspraktijkvorming gedurende het eerste schooljaar invullen. Werkgevers kunnen op deze wijze wel leerlingen scholen voor de sector, maar de beslissing hen in dienst te nemen uitstellen tot medio 2010. De leerlingen die op deze wijze in de sector aan de slag gaan volgen ook de APO-opleiding.

Door een financiële bijdrage van het OOC kunnen de kosten laag gehouden worden: de leerlingenpool betaalt ook de opleiding van de leerlingen. Aan de werkgever wordt een bijdrage per uur gevraagd variërend tussen 3 en 7 per uur, afhankelijk van de leeftijd van de leerling. Detachering is mogelijk tussen de 20 en 32 uur per week.

0-0-0-0