Socialistische Partij

Vragen SP over kamerverhuur in Selwerd

16-11-2009 * De SP maakt zich grote zorgen nu de Wijkraad van Selwerd het vertrouwen in de gemeente zegt te verliezen en het overleg wil afbreken. De 'noodkreet' van Ron van der Weerd, voorzitter van de wijkraad Selwerd is bij de SP keihard aangekomen. In vragen aan het College zegt de SP de vertrouwenscrisis hoog op te nemen. 'Het ís heel erg dat de Wijkraad zich niet serieus genomen voelt'.

In Selwerd is de laatste jaren extra ingezet op overleg, omdat al langer duidelijk is dat Selwerd dreigt af te glijden tot probleemwijk. Oorzaak is de wijkvernieuwing in de nabijgelegen wijken Vinkhuizen en Paddepoel. Daar zijn goedkope huurwoningen op grote schaal vervangen voor duurdere koopwoningen. Hierdoor zijn de problemen opgeschoven naar Selwerd. Daar komt nu de steeds verder oprukkende kamerverhuur bij.

Geen makkelijke problemen en juist daarom moet de gemeente zich extra inspannen om de buurt op orde te houden, vindt de SP. 'Dan is het erg dat juist de mensen die zich enorm voor Selwerd inzetten, dreigen af te haken, omdat ze geen vertrouwen meer in de gemeente hebben.', meent Agnes Schlebusch, gemeenteraadslid voor de SP. De directe aanleiding voor de noodkreet van de Wijkraad was dat de gemeente een vergunning verleend heeft voor studentenhuisvesting in een twee-onder-één-kap-woning aan de Accacialaan. Gevreesd wordt voor een domino-effect.

Sinds enige tijd is er een norm voor het aantal toegestane kamerverhuurpanden van 15% per straat. Een norm ook de SP een voorstander van is. Het zorgt er namelijk voor dat de balans in wijken niet wordt verstoord. Maar in Selwerd is er meer aan de hand. Dat is al een kwetsbare wijk, waarbij je je moet afvragen of 15% niet al te veel is. "Je moet nooit star alleen maar naar papieren normen werken. Een wijk moet je ook als totaal bekijken en dan kan het best zo zijn dat het voor een goed evenwicht in de wijk nodig is een hele wijk of een deel van de wijk op slot te doen voor studentenhuisvesting. En om dat te kunnen bepalen is goed, serieus overleg met de buurt en zijn vertegenwoordigers de enige manier" aldus Schlebusch.

De SP heeft vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders over de vertrouwenscrisis tussen de Wijkraad Selwerd en de gemeente.