Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 16 november 2009

Claudie Donderwinkel wint
Dutch Latte Art Championship 2009

Op maandag 16 november jl. vond het prestigieuze Dutch Latte Art Championship 2009 plaats in de Rotterdamse Maassilo. Een evenement waaruit blijkt dat koffie meer dan hot is! In een spectaculaire finale namen de beste barista's van het land het tegen elkaar op. Onder het toeziend oog van de vakjury en circa honderd belangstellenden creëerde de avantgarde van de koffiewereld de meest oog- en tongstrelende Latte Art.

Claudie Donderwinkel uit Nijmegen eindigde als eerste en gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de wereldkampioenschappen Latte Art 2010 in Londen. Anne-Jan Bakker uit Arnhem en Esther Maasdam uit Rotterdam eindigden op de tweede en derde plaats.

Latte Art Champion

Claudie Donderwinkel vormt de top van de kunst in koffie & melk. Zij creëerde een prachtige en smaakvolle koffie met roze bloemen. Donderwinkel, werkzaam bij Peeze, is een bekende naam in de baristawereld. Ze nam met succes deel aan onder meer het Dutch Barista Championship en eerdere edities van het Latte Art Kampioenschap. Claudie Donderwinkel: "Ongelooflijk! Wauw, ik had een goed gevoel na mijn presentatie, maar dit niet verwacht met zo'n sterk deelnemersveld".

De jury oordeelde:

Joost Leopold, hoofdjurylid over de winnende latte art: "Vier keer een finale en dan nu de winnaar! Claudie maakte een geweldige koffie met een prachtige melk/koffie balans. Een stijlvolle en verzorgde presentatie met roze bloemen en veel oog voor detail. Claudie heeft haar zenuwen goed in bedwang. En is dankzij haar tomeloze inzet en de steun van de kampioenscoaching, ten opzichte van eerdere deelnames met grote sprongen vooruitgegaan".

Felle strijd

De vaste hand en de finesse van de barista. De crèmelaag van de espresso, opgeschuimde melk en speciale schenktechnieken. Samen vormen ze de kunst van Latte Art. Tijdens de spannende eindstrijd bereidden de barista's ieder twee identieke latte arts in drie verschillende dranken: een cappucino, een macchiato en een eigen creatie. Dat alles op een podium, voor publiek en onder het toeziend oog van de vakjury die op basis van smaak, vorm, technische uitvoering en verleiding oordeelde.

De finalisten

De barista's die dit jaar de finale bereikten, waren Rahwa Gebremeskel (van MobiCcino), Coen van Sprang (Lebkov), Yakup Aydin (Illy), Frans van den Berg (Barista Brothers), Esther Maasdam (MobiCcino), Onno van Zanten (winnaar van 2008 / Barista Support), Anne-Jan Bakker (Babo Café) en Claudie Donderwinkel (Peeze).

De jury

De Dutch Latte Art jury bestond dit jaar uit: Joost Leopold, hoofdjury, koffie-expert en baristatrainer. Werkzaam bij Espresso Service West. Lonneke Dijkhuis, visueel jurylid. Werkzaam als barista en kwaliteitscoördinator bij Blanche Dael Coffee Lovers. Jasper Overdevest, visueel jurylid. Werkzaam als trainer en barista bij Caffè Kimbo. Annemarie Tiemes, technisch & sensorisch jurylid. Werkzaam als maître-sommelier bij Restaurant de Mosselbank te Philippine met daarnaast een grote passie voor koffie. Leigh Mc Donald, technisch & sensorisch jurylid. Deze Amerikaanse 'coffee mum' nam het koffievirus mee naar Nederland en is sinds begin betrokken bij diverse kampioenschappen.

Dutch Latte Art wordt georganiseerd door de onafhankelijke Stichting Dutch Coffee Promotion (DCP). Royal FrieslandCampina is de hoofdsponsor van het evenement.

Voor meer informatie: www.dutchcoffeepromotion.nl



Ingezonden persbericht