Culinaire uitdaging voor Rotterdam


ROTTERDAM, 20091116 -- Rotterdamse culinaire ondernemers worden voor de uitdaging gesteld: zet nu allemaal één stap in de duurzame richting.

"Rotterdam is nu tot culinaire hoofdstad uitverkozen, maar daarnaast vervult de stad al jaren een koploperspositie op het gebied van duurzaamheid. Nu is de perfecte tijd om deze twee zaken te combineren en aan heel Nederland te laten zien hoe vooruitstrevend Rotterdam eigenlijk is. Laten we de voorbeeldfunctie van Rotterdam met waarde gaan uitvoeren." stelt Floor Wijburg, woordvoerster van de organisatie Yes, we Care!. "Als we allemaal één stap in de goede richting zetten komen we heel ver. Juist in de tijd die er aankomt, met de feestdagen voor de deur, is er veel winst te behalen in de culinaire sector. Dit heeft vervolgens effect op alle vlakken van duurzaamheid. Klimaat, armoedebestrijding, eerlijke handel, dierenwelzijn. Alle dimensies zijn vertegenwoordigd in deze sector."

Wijburg benadrukt dat deze uitdaging de gehele keten aangaat. "Culinaire ondernemers zijn voor ons alle ondernemers die iets met eten te maken hebben. Van toprestaurants tot eetcafé's, van traiteurs tot groothandels. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een restaurant de overstap gaat zetten naar biologische ingrediënten en vis uit duurzame vangst, maar ook dat een supermarkt de plastic tasjes op de groente en fruit afdeling vervangt door biologisch afbreekbare exemplaren of dat een traiteur besluit foie gras uit de schappen te halen. Ieder duurzaam initiatief is belangrijk."

Op de website van Yes, we Care! zullen alle ondernemers die deelnemen aan de uitdaging uitgebreid vermeld worden. Ook zal er regelmatig verslag gedaan worden vanuit diverse culinaire locaties over de vorderingen. Wijburg: "De ondernemers die de uitdaging aangaan hebben ook veel meer kans op exposure in de media dan ondernemers die niets veranderen. Iedere deelnemer heeft zo uniek regionaal nieuws te bieden. Aan de Rotterdamse consumenten dan de oproep om vooral te kiezen voor de ondernemers die de uitdaging aan zijn gegaan. Zo helpen we met z'n allen mee."

En hoe het dan zit met de kersverse culinair burgemeester van de stad, Herman den Blijker? "Ook hij staat nu voor de uitdaging. Als culinair burgemeester zijn de ogen op hem gericht. Wij zouden graag eens een kop koffie met hem drinken om samen met hem tot actie aan te zetten. Wij zijn overtuigd dat ons dat gaat lukken! Hetzelfde geldt overigens ook voor de burgemeester. Wij vinden dat Aboutaleb een geweldige burgemeester voor Rotterdam is en zouden graag zien dat ook hij een stap extra zet in de duurzame culinaire richting. Dit hoeven overigens geen grote en moeilijke beslissingen te zijn. Een privé abonnement op een wekelijkse biologische groentetas bijvoorbeeld is ook een stap in de goede richting. Goed voorbeeld doet volgen. Want zoals het rasechte Rotterdammers betaamt: Geen woorden, maar daden!"

Voor meer informatie over de organisatie: www.yeswecare.nl / 010-2123232





Ingezonden persbericht