Ingezonden persbericht

Staatssecretaris van Justitie Albayrak opent Veiligheidshuis Kennemerland

Organisaties in regio Kennemerland slaan handen ineen tegen criminaliteit

HAARLEM - Op 16 november opende de staatssecretaris van Justitie mevrouw Albayrak in Kennemerland het negendertigste Veiligheidshuis van Nederland. In het Veiligheidshuis werken professionals van zowel zorg- als justitiële instanties samen aan het verbeteren van veiligheid in de regio, door op één fysieke plek te zitten. Ze werken aan een betere afstemming tussen preventie, handhaving en nazorg. Jeugdige veelplegers en bijvoorbeeld huiselijk geweld worden beter aangepakt.

"De eerste resultaten van al eerder geopende Veiligheidshuizen zijn positief", aldus staatssecretaris Albayrak. "Midden-Limburg kent onder andere een daling van 35 procent van alle veelplegers. Ik heb het vertrouwen dat ook in de regio Kennemerland de criminaliteit en overlast zullen dalen door bijvoorbeeld een betere afstemming in de nazorg van ex-gedetineerden."

In het Veiligheidshuis Kennemerland zitten werknemers vanuit gemeenten in de regio, de politie Kennemerland, het Openbaar Ministerie, Bureau Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming, Reclasseringsorganisaties (Reclassering Nederland, Brijder, Leger des Heils), Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en Stichting Halt. "Haarlem en andere gemeenten in de regio investeren al langere tijd in de aanpak van overlast", aldus Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem en voorzitter van de stuurgroep van het regionale Veiligheidshuis. "Ik heb hoge verwachtingen van de persoonsgerichte aanpak die het regionale Veiligheidshuis gaat hanteren. De samenwerking zal overlast, huiselijk geweld en criminaliteit in de regio aanzienlijk en sneller terugdringen".

Het Veiligheidshuis Kennemerland heeft specifieke doelgroepen en thema's gedefinieerd. Voor jeugd richt het Veiligheidshuis zich op jeugdige veelplegers, risicojongeren en de nazorg van jeugdige delinquenten. Bij volwassenen gaat de aandacht vooral uit naar zeer actieve veelplegers en nazorg van ex-gedetineerde veelplegers en huiselijk geweld.

Dat Veiligheidshuizen hun waarde bewijzen in het bestrijden van criminaliteit blijkt uit de eerste resultaten van de voortgangsrapportage van het nationale project Veiligheid begint bij Voorkomen (VbbV). Een belangrijk onderdeel van VbbV is het ontwikkelen van een landelijke dekking van Veiligheidshuizen. Het Veiligheidshuis Kennemerland is het negenendertigste Veiligheidshuis in Nederland. De minister wil voor het einde van het jaar een landelijk dekkend netwerk van vijfenveertig huizen hebben.