Ingezonden persbericht

Garmin introduceert nieuwe maritieme apparatuur op de METS

Houten, 16 november 2009 - Garmin kondigt op de Marine Equipment Trade Show (METS) te Amsterdam een aanzienlijke uitbreiding aan van zijn apparatuuraanbod voor de watersport. De uitbreiding omvat de volgende generatie van multifunctionele GPS kleurenplotters - de GPSMAP 6000 en GPSMAP 7000-serie. Verder de AIS 600, de eerste AIS-transceiver van Garmin voor het ontvangen en verzenden van maritieme Automatic Identification System (AIS)-gegevens, en een aantal slimme analoog-naar-NMEA 2000 converters.

De nieuwe generatie netwerk kaartplotters is voorzien van dual processors die Garmin G Motion- technologie mogelijk maken. Deze technologie zorgt voor een snelle en naadloze grafische weergave van digitale zeekaarten, zowel bij het verschuiven als in- en uitzoomen.

Remco Flikweert, commercieel manager van Garmin Nederland: "De evolutie van maritieme navigatieapparatuur gaat verder met deze serie nieuwe krachtige netwerkkaartplotters. Met onze G Motion-technologie zetten we een nieuwe standaard voor de weergavesnelheid op een multifunctioneel scherm. Ik denk dat dit een van de meest verbluffende maritieme cartografische technologieën is in deze klasse apparatuur.'

De GPSMAP 7015 beschikt over een 15-inch XGA (1024 x 768 pixels) aanraakscherm dat ook in zonlicht leesbaar is. Het apparaat wordt standaard geleverd met een wereldwijde satelliet basiskaart. Dit toestel heeft ook een PC-monitor ingang, zodat het scherm te gebruiken is voor computertoepassingen. Er is ook een scherm met dezelfde XGA-resolutie maar met een 12-inch scherm: de GPSMAP 7012. Alle modellen zijn te bedienen met een optionele draadloze afstandsbediening of een draadloze muis.

De Garmin GPSMAP 6012 en GPSMAP 6008 hebben de meer traditionele soft-key interface met een 12-inch XGA (1024 x 768 pixel) of 8-inch VGA (640 x 480) scherm, die ook in zonlicht goed leesbaar zijn. Alle modellen in de GPSMAP 6000-serie zijn compatibel met een optionele draadloze afstandsbediening en zijn reeds voorzien een wereldwijde satelliet basiskaart.

Satellietbeelden
De nieuwe GPSMAP 6000 en 7000 modellen kunnen gebruik maken van optionele BlueChart g2 Vision zeekaarten (op SD-geheuigenkaart). De eigen positie wordt getoond op een bewegende en detailrijke zeekaart. Naast de hoge-resolutie satellietbeelden, biedt g2 Vision (optioneel) een roergangerbeeld, een 'visoog'-onderwaterperspectief en luchtfoto's van (jacht)havens en maritieme objecten.

Zowel de GPSMAP 6000 en 7000-serie bieden uitgebreide 'plug-and-play'-opties met NMEA 2000, NMEA 0183 en het Garmin Marine Network. Combinaties met allerlei sensoren en instrumenten is hierdoor mogelijk. Denk hierbij aan zeilinstrumenten, marifoon, radar, echolood, marifoon en AIS-monitoring. Hiervoor zijn deze nieuwe eenheden voorzien van drie ingebouwde netwerkpoorten, vier NMEA 0183-ingangen, twee NMEA 0183-uitgangen, een NMEA 2000-poort, twee video-ingangen, en een PC-monitor video-uitgang.

Alle toestellen worden in februari 2010 verwacht. De prijzen zijn als volgt:
GPSMAP 6008
¤ 2999,00 incl. BTW
GPSMAP 6012
¤ 3599,00 incl. BTW
GPSMAP 7012
¤ 4499,00 incl. BTW
GPSMAP 7015
¤ 5999,00 incl. BTW

Garmin AIS-600 voor veilig scheepvaartverkeer
De Garmin AIS 600 is de eerste AIS-transceiver van Garmin voor het ontvangen en verzenden van Automatic Identification System (AIS)-gegevens. Hiermee kunnen schepen binnen marifoonbereik onder alle weersomstandigheden worden herkend en gevolgd. Remco Flikweert: "Jachtschippers zullen veel profijt hebben van de toegenomen veiligheid met de AIS-600. In drukke scheepvaartroutes geeft dit toestel een duidelijk beeld van de hen omringende beroepsscheepvaart."

De AIS-600 kan tegelijkertijd zowel klasse A als klasse B AIS-signalen ontvangen waardoor er geen belangrijke informatie verloren gaat. Daarnaast heeft de AIS-600 een ingebouwde actieve splitter met ClearTrack-technologie, waardor geen twee aparte marifoon antennes meer nodig zijn. De actieve splitter zorgt ervoor dat alle VHF en AIS communicatie wordt verzonden en ontvangen met minimaal signaalverlies of onderbreking. ClearTrack garandeert een storingvrije ontvangst van AIS, zelfs wanneer de marifoon in gebruik is. Garmin is de eerste fabrikant die deze ClearTrack-technologie op de AIS-markt brengt.

Gebruikers kunnen AIS-scheepsposities zien op hun elektronische kaartplotter. De nieuwe AIS 600 blackbox transceiver is compatibel met zowel NMEA 0183 als NMEA 2000 en is daardoor eenvoudig op te nemen in een al aan boord aanwezig netwerk. De AIS-600 geeft gedetailleerde informatie waaronder identificatiedata, positie, koers en snelheid van schepen die zijn uitgerust met een AIS-zender binnen bereik, terwijl tegelijkertijd de eigen scheepsgegevens worden verzonden aan anderen. Er is een Silent Running-modus voor wie zijn eigen positie niet wilt verzenden.

De Garmin AIS-600 wordt begin februari 2010 verwacht. De prijs bedraagt ¤ 1299,00 incl. BTW.

Garmin analoog-NMEA 2000 converters
Op de METS introduceert Garmin tenslotte vijf analoog-naar-NMEA 2000 converters. Hiermee kunnen signalen van analoge sensoren worden omgezet naar NMEA 2000 voor gebruik in het Garmin Marine netwerk. Het betreft roerstand, trimflaphoek, motorhoek, vloeistofniveau, watersnelheid en watertemperatuur. Deze informatie kan worden weergegeven op de Garmin instrumenten en de GPS Plotters uit de 4000, 5000, 6000 en 7000 serie.

Garmin
Garmin is wereldwijd marktleider* op het gebied van kwalitatief hoogwaardige navigatieapparatuur voor automotive, maritieme, outdoor en fitness doeleinden. Garmin (Nederland), onderdeel van Sailtron, is exclusief verantwoordelijk voor het importeren en distribueren van de Garmin navigatiesystemen in Nederland, via een uitgebreid netwerk van verkooppunten. Voor meer informatie: www.garmin.nl.

*Bron: rapport van onderzoeksbureau Canalys, gepubliceerd in maart 2009.



Ingezonden persbericht