VU medisch centrum

cursus Foetale echocardiografie "van vier-kamerbeeld tot gecorrigeerde transpositie"

17 november 2009 | Cursus

Hoewel foetale afwijkingen frequent voorkomen, zijn dit tevens de meest gemiste afwijkingen in echoscopische screeningsprogramma?s tijdens de zwangerschap. Het herkennen van hartafwijkingen vóór de geboorte kan echterbetekenen dat de pasgeborene in een betere conditie een operatieve correctie kan ondergaan, met ouders die beter op dit traject zijn voorbereid.

Deze cursus beoogt allereerst inzicht te verschaffen in de basale anatomie van het hart, steeds vanuit foetaal perspectief gepresenteerd. Echobeelden worden verduidelijkt met "live" demonstraties van anatomische preparaten. In een anatomisch practicum kunnen deelnemers het normale hart vanuit een 3-dimensionaal perspectief bekijken. Deze kennis kunnen zij daarna in de praktijk brengen met een hands-on sessie foetale echocardiografie. 's Middags zullen de meest voorkomende hartafwijkingen gepresenteerd worden. Ook zal er in de cursus aandacht zijn voor de te verwachten prognose.

De doelgroep bestaat uit gynaecologen en arts-echoscopisten die foetale echoscopie tot hun aandachtsgebied rekenen. Datum : 17 november 2009
Tijd : 09:00 tot 16:40
Locatie : Auditorium, VU
Kosten : Euro 250,-
Contactpersoon : Ingrid van de Vegte en Mega Rutten Telefoon : 020 4448444
Website : www.paog.info
Bijzonderheden : Accreditatie is aangevraagd bij de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland (BEN).

downloads


* 091117 Foetale echocardiografie (PDF bestand - 487. kilobytes)