Senternovem

19-10-2009 | Verduurzaming van warmte en/of koude in de industrie

SLUITINGDATUM is 17 NOVEMBER 2009 (om 17:00 uur)

Bent u ondernemer en hebt u ideeën om warmte / koude in de industrie te verduurzamen? Dan zijn wij op zoek naar u! De minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, nodigt ondernemers uit voorstellen in te dienen voor deze SBIR-tender. Het gaat om voorstellen voor haalbaarheidsonderzoeken (SBIR fase 1) naar innovatieve technologieën of regeltechnieken voor het verminderen van de warmte- of koudevraag van industriële processen, of het duurzaam opwekken van hogetemperatuurwarmte of lagetemperatuurkoude voor industriële processen.

Budget
De SBIR-aanpak heeft drie fasen: onderzoek naar de haalbaarheid, onderzoek en ontwikkeling en commercialisering. De overheid financiert fase één en twee. De minister stelt een budget van maximaal 2,45 miljoen euro beschikbaar voor de haalbaarheidsonderzoeken (SBIR fase
1) en de daaruit volgende onderzoeks- en ontwikkelingstrajecten (SBIR fase 2).

Achtergrond
De industrie is in Nederland de grootste thermische energievrager. Met het oog op energie-efficiency is het interessant warmte en koude duurzaam op te wekken. Dat bespaart aardgas en voorkomt CO2-emissie. Het probleem is echter dat voor industriële processen grote volumes nodig zijn en dat gematigde temperaturen niet volstaan - de industrie vraagt hogetemperatuurwarmte en lagetemperatuurkoude. Met de bestaande duurzame opties is het moeilijk om hierin te voorzien. Het ministerie van Economische Zaken daagt ondernemers daarom uit om innovatieve technologieën of regeltechnieken te ontwikkelen die de werktemperatuur van industriële processen matigen, of die de duurzame opwekking van hogetemperatuurwarmte en lagetemperatuurkoude mogelijk maken. Daarmee wordt duurzame warmte en koude beter toepasbaar in de industrie.

Hoe kunt u deelnemen?
Lees de SBIR leaflet. Deze bevat de oproep, de werkwijze en de beoordelingscriteria van de SBIR 'Verduurzaming van warmte en/of koude in de industrie'. Ga naar de handleiding SBIR voor informatie over het indienen van uw voorstel en algemene informatie over de SBIR-procedure.

Informatiebijeenkomst
Op 22 oktober vindt een informatiebijeenkomst plaats van 17:00 uur tot 19:00 uur in Meeting Plaza te Utrecht.
Contact

Voor meer informatie over deze SBIR tender kunt u contact opnemen met: Mevr. E. Keijser
Mobiel: 06-51 243 060
E-mail: e.keijser@senternovem.nl