Rathenau Instituut


Leeft een eenzaam konijn?

Hoe is het leven op aarde ontstaan? Kunnen we zelf leven maken? Deze vragen stonden centraal tijdens Spinoza te Paard op dinsdag 20 oktober.

Bert Meijer is hoogleraar macromoleculaire en organische chemie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij gaf een intrigerend kijkje in zijn vakgebied.

Wat is leven?
Het is al heel moeilijk om een definitie van het begrip leven te geven, vertelde hij: " Een dier leeft, een boom ook, maar een virus weer niet. Sommige mensen zeggen dat iets leeft als het zich voortplant. Maar dat zou betekenen dat een eenzaam konijn niet leeft. Een cel is in feite het kleinste stukje leven."

Nabouwen van cellen
Kunnen we cellen namaken? In theorie wel, maar de praktijk is weerbarstig: "In principe kun je alles wat je in de natuur vindt in een lab namaken. Dat doen we met bijvoorbeeld medicijnen. Je zou alle delen van een cel na kunnen bouwen, maar dan heb je nog geen cel. Als je al die delen bij elkaar doet, gebeurt er waarschijnlijk niks: er is meer nodig. Een cel is zo complex, dat het nog even duurt voordat we dat kunnen, maar in theorie kan het wel."

De zaal liet een kritisch geluid horen. Moeten we dat wel willen? De aanwezigen stelden een aantal filosofische en ethische vragen.

NWO organiseert samen met Paard van Troje, NRC Next en het Rathenau Instituut Spinoza te Paard. Onder het motto Ongehoorde Kennis verkennen winnaars van de NWO-Spinozapremie in het Paard van Troje de grenzen van de wetenschap.

In de volgende Spinoza te Paard op 17 november vertelt Dorret Boomsma over Genetica van menselijk gedrag: Tweelingen als bron van onderzoek.