IVN Nederland


De Gelderse Ontmoeting 2009: Natuur- en Milieu Educatie als maatschappelijk bindmiddel

17 november 2009: IVN Consulentschap Gelderland organiseert de Gelderse Ontmoetig

IVN Consulentschap Gelderland organiseert dinsdag 17 november aanstaande de Gelderse Ontmoeting 2009. Het thema is dit jaar Natuur- en Milieu Educatie als maatschappelijk bindmiddel. De bijeenkomst wordt georganiseerd voor huidige en toekomstige aanbieders, vernieuwers en bestuurlijke actoren op het gebied van natuur- en milieueducatie (NME) in Gelderland. Lees verder voor meer informatie en aanmelden.

De Gelderse Ontmoeting biedt diverse maatschappelijke partijen en uiteenlopende doelgroepen de kans elkaar te ontmoeten. Daarnaast zijn in het programma zeven inspirerende presentaties over de kracht van NME als beleidsinstrument en maatschappelijk bindmiddel opgenomen:

Heerlijk Buiten: cultuurproject op ecologische basis bij zorgboerderij, door William van den Akker - Dijkmagazijn Beuningen Presentatie over een veelzijdig project waarin leerlingen van een brede school op een zorgboerderij aan de slag gaan, en problemen daar aanpakken op ecologische en kunstzinnige wijze.

101 Groene Klaslokalen: welzijn en ervaringsgericht onderwijs door Fred van Santwijk - MEC Nijmegen
Scholen hebben behoefte aan het verbinden van verschillende vakken tot een rijke leeromgeving, en aan hulp bij het inrichten van groene leer- en speelplekken. Dit project voorziet in beide behoeftes, met een groen klaslokaal: een rijk en uitdagend leerlandschap, buiten, in de directe schoolomgeving.

Met Belgerinkel naar de Winkel: middenstand, gemeenten en inwoners voor het klimaat door Jeannell Kolkman - IVN
De campagne Met Belgerinkel naar de Winkel stimuleert burgers om op de fiets boodschappen te doen, door fietsen te belonen. Fiets en je wint altijd! is de slogan van Belgerinkel: deelnemers maken kans op mooie prijzen, fietsen is gezond, snel, goed voor luchtkwaliteit en klimaat en het houdt winkels in de gemeente bereikbaar.

Kaderrichtlijn Water project: jongerenparticipatie en waterkwaliteit door Henk Wubbels - waterschap Rijn en IJssel
In het Scholen voor Duurzaamheid-project 'Jongereninspraak bij de Kaderrichtlijn Water', verdiepen middelbare scholieren zich in beleidsplannen op het gebied van water, en doen onderzoek naar de waterkwaliteit in hun eigen omgeving. Naar aanleiding van hun resultaten formuleren ze een advies dat ze presenteren aan waterschappen en het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Betrokken bij Buiten: groene Maatschappelijke Stages door Mirjam Lammertink - Geldersch Landschap
Met de pilot Betrokken bij Buiten, zoeken Geldersch Landschap, IVN, Natuurmonumenten, Landschapsbeheer Nederland en Staatsbosbeheer naar een duurzame en effectieve werkwijze waarmee een structureel aanbod van groene maatschappelijke stages voor scholieren uit het voortgezet onderwijs haalbaar wordt. Er is gestart met 300 leerlingen op vijf pilot-locaties.

Natuurcircus en Natuurkoffer: activerende natuurbeleving voor senioren door Herman de Jongh van - Veldwerk Nederland & IVN-afdeling Apeldoorn

Dhr. De Jongh verbindt zijn werk met zijn vrijwilligerswerk door continuïteit te zoeken voor activiteiten voor ouderen in zorginstellingen met leerlingen van omliggende basisscholen. Activiteiten als het Natuurcircus en de Natuurkoffer.

Beken en Sprengen: cultuurhistorie, landschap & beleving door Ingrid Regelink - Waterschap Veluwe
De reizende tentoonstelling Beken en Sprengen informeert bewoners en bezoekers van jong tot oud over de verschillende functies van de Veluwse beken en sprengen. Er is aandacht voor waterhuishouding, natuur, cultuur(historie) en recreatie. Lokale vrijwilligersgroepen nodigen bezoekers uit om mee te doen met verschillende excursies, die aansluiten op de tentoonstelling.

Meer informatie en aanmelden

De Gelderse Ontmoeting 2009
17 november 2009 van 13.13 - 16.30 uur
De Zuidgalerij, Huis der Provincie Markt 11
6811 CG Arnhem