Wijsheid in Organisaties; thema-avonden in de Waalse Kerk in Breda

02/11/2009 14:44

Universae

Huidige economische klimaat geven noodzaak aan voor andere manier van werken binnen bedrijfsleven.

Dinsdagavond 17 november vindt de eerste thema-avond plaats in het kader van "Wijsheid in Organisaties". In de Waalse Kerk in Breda ontmoeten werknemers en leidinggevenden uit het bedrijfsleven elkaar om van gedachten te wisselen over hoe in de toekomst organisaties op een andere manier geleid kunnen worden.

"De afgelopen decennia is het normbesef binnen het bedrijfsleven geheel weggevaagd. Dit is tot uiting gekomen in de huidige graaicultuur en de alom heersende zelfverrijking, uiteenspattende zeepbellen in de vorm van plotseling omvallende bedrijven en banken, angstige werknemers die geen verantwoordelijkheden meer durven nemen en tal van andere excessen. Het wordt tijd voor andere waarden binnen organisaties. "Bedrijven worden nu primair geleid via maandcijfers, kwartaalcijfers, budgetten en targets. Het is nu tijd voor bezinning op andere methodes om de financiële resultaten te halen. Daarvoor in de plaats komen begrippen als creativiteit en vrijheid om mensen tot bloei laten komen. Maar dan wel met beide benen op de grond!, aldus een van de initiatiefnemers van de thema-avonden, Dirk-Jan Versteegen uit Bosschenhoofd.

De eerste avond staat in het teken van de stelling "Stilstand is Vooruitgang". Aan de hand van deze stelling, die uiteen wordt gezet door de initiatiefnemers, wordt een aftrap gegeven voor een discussie waaraan de gasten worden uitgenodigd om mee te doen. Versteegen: "Ondernemende geesten zijn vaak in beslag genomen door hun dromen en ambities. Vaak is één droom van deze ondernemende geesten de basis voor de oprichting van een bedrijf om het leven gemakkelijker, leuker of mooier te maken. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun omgeving. En om de vooruitgang van het bedrijf te waarborgen en meetbaar te maken, volgen al snel managers en verplaatst de droom van de ondernemer zich naar deadlines, vergaderingen en targets. Als ondernemer wil je met je bedrijf toch groeien. Stilstand is immers achteruitgang! Verantwoordelijke managers spelen een belangrijke rol tijdens deze vergaderingen. Ze proberen zoveel mogelijk te luisteren naar de markt en betrekken, als het goed is, hun medewerkers erbij om een zo realistisch mogelijk budget op te stellen. En hoe vaak krijgen managers niet te horen dat hun plannen niet ambitieus genoeg zijn. Uiteindelijk zie je de droom van de ondernemende geest verschuiven van welzijn naar welvaart. Maar is stilstand, een moment van rust, niet juist de manier van vooruitgang om je doelen te verwezenlijken."

Ronald van den Broek uit Hoeven, die samen met Versteegen deze reeks thema-avonden organiseert, vult aan: "Wil je veranderingen binnen organisaties in gang zetten, dan is je startpunt een bezinningsperiode, waarin een organisatie en haar leiding terug gaat naar de bron van het ontstaan van het bedrijf. Opnieuw moet worden bekeken wat de missie en visie van het bedrijf nu echt is. Vaak is dit verworden tot een leuk marketingpraatje in het jaarverslag, maar zo werkt het niet. Je moet terug naar echte bezieling en inspiratie. Als de leiding eigenlijk niet weet waar het bedrijf voor staat, wat haar waarden zijn, hoe kun je dan van je werknemers verwachten, dat ze het juiste nastreven. Je ontspoort dan snel naar een controle-omgeving door cijfers en bonussen. Maar echte mooie winstcijfers bereik je door werknemers te laten bloeien. Je begint met inspiratie door de leiding, te zorgen voor een goede werkomgeving met voldoende aandacht voor de mens en zijn talenten met als gevolg een sterkere performance richting de markt en betere bedrijfsresultaten. Het optimale resultaat bereik je niet met opportunistische tabelletjes en grafieken."

Van den Broek vervolgt: "Steeds meer mensen merken, dat er een nieuw tijdperk aankomt waarin prioriteiten anders worden gesteld. Het is duidelijk, dat de cultuur die is ontstaan de afgelopen decennia haar langste tijd heeft gehad. Het inzicht ontstaat, dat de economie niet kan blijven draaien op het streven naar groei, groei en nog eens groei. Je valt dan terug naar natuurwetten; in de natuur is er een onderverdeling in de seizoenen, waar de herfst een duidelijke functie heeft en de bomen hun bladeren laten vallen. De meeste bedrijven denken echter, dat de bomen tot in de hemel groeien en dat er alleen sprake kan zijn van lente en zomer, dus dat organisaties oneindig door kunnen groeien. Wat is er mis met een status quo; een situatie waarin het bedrijf gezond is, winst maakt en de werknemers tevreden zijn. Is dat uiteindelijk niet de missie van een bedrijf; onderdeel uit maken van de maatschappij -en de schepping- en daar ook wat aan teruggeven. Dus niet alleen nemen. Vandaar; stilstand kan vooruitgang brengen en is per definitie niet een achteruitgang."

De thema avonden zijn bedoeld voor iedereen die actief is in het bedrijfsleven, zowel profit als non-profit organisaties, die over dit soort onderwerpen en mee wil praten en denken. De avonden zullen daardoor een licht filosofisch karakter hebben.

De gehele reeks bestaande uit zes avonden vindt plaats in de Waalse Kerk in de Catharinastraat in Breda. De deuren gaat op deze eerste avond op dinsdag 17 november open om 19.30. Om 20.00 uur wordt er begonnen met de uiteenzetting van de stelling en de discussie. Doel is om rond 22.00 uur te eindigen, waarna nog gelegenheid is om na te praten. De avonden zijn open voor iedereen en zijn gratis toegankelijk. Wel wordt het op prijs gesteld om zich van te voren aan te melden via de website www.wijsheidinorganisaties.nl





http://www.wijsheidinorganisaties.nl