Libidoremmers bij zedendelinquenten: moreel aanvaardbaar?

03/11/2009 12:39

Expertisecentrum Forensische Psychiatrie

Op 17 november organiseert de commissie 'Ethiek in de forensiche psychiatrie' samen met het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP) een expertmeeting over de ethische aspecten van het voorschrijven van libidoremmers. De bijeenkomst zal plaatsvinden in Utrecht en begint om 12.00 uur met een informele lunch.

In de forensische psychiatrie zijn tegengestelde belangen van de betrokken partijen een vast gegeven: de patiënt wil vrijheid en verwacht goede zorg. De samenleving wil optimale veiligheid en controle en de behandelaar wil verbetering van de stoornis.

Het één gaat helaas niet altijd goed samen met het ander. Als behandelprotocollen of richtlijnen geen antwoord bieden kan de ethiek het dilemma verhelderen en bespreekbaar maken. Ook helpt zij de betrokken partijen met het ontwikkelen van oplossingsrichtingen in die situaties.

Daarom is er sinds kort een commissie die zich bezighoudt met ethische kwesties binnen de forensische psychiatrie. Zij wil een onafhankelijk platform bieden waar discussie wordt geëntameerd en thema's en casuïstiek uit het veld bespreekbaar worden gemaakt. Voorzitter van de commissie is prof. dr. Guy Widdershoven (VUmc) en de leden zijn: prof.dr. Frans Koenraadt (Pompe Instituut en UvU), prof. dr. Hjalmar van Marle (Erasmus UMC), prof. dr. Joost Schudel (psychiater FPC De Kijvelanden, Erasmus UMC), mr. Tineke Stikker (beleidsmedewerker GGZ Nederland), drs. Carolijn Sijbrandij (psychiater FPC De Oostvaarderskliniek) en dr. Iva Embley (directeur EFP)

Het voorschrijven van libidoremmende middelen aan tbs-gestelden, ofwel chemische castratie, is een actueel en veelbesproken moreel dilemma. Over dit thema gaat dan ook de eerste expertmeeting die de commissie organiseert samen met het EFP. Verschillende ethici, behandelaren en juristen verlenen hun medewerking aan het programma, waaronder Arno Visser, oud-voorzitter parlementaire enqu(ee)tecommissie tbs, en strafrechtadvocaat Niek Heidanus. Ook zal een (ex-) tbs-gestelde vanuit eigen ervaring een bijdrage leveren.

Voor meer informatie over de Ethische Commissie kunt u contact opnemen met prof. dr. Guy Widdershoven, tel. 030 2910010. Voor deelname aan de expertmeeting kunt u contact opnemen met het EFP: secretariaat@efp.nl.

Lokatie: FPC Van der Hoeven, Willem Dreeslaan 2, 3515 GB Utrecht.

Bijlage: Programma Expertmeeting

Sprekers Expertmeeting:

De heer A. Wolfssen, burgemeester van Utrecht

Opening

De heer drs. A. Visser, oud-voorzitter van de parlementaire enquetecommissie tbs

Het spanningsveld van politiek, publiek en praktijk, de smalle marges voor beleid.

Mevrouw dr. T. Abma, ethica

Hoe verhouden zich dwang en drang?

De heer drs. J.A. Troelstra, psychiater

Dilemma's voor behandelaars bij het voorschrijven van libidoremmers

De heer mr. N.A. Heidanus, strafrechtadvocaat

Het perspectief van de patiënt: slikken of stikken?

Casusbespreking door de heer dr. D.J. van Beek, psychotherapeut en deskundige

op het terrein van de behandeling van seksuele delinquenten

Deelnemers Forumdiscussie:

Mevrouw dr. J. Hochstenbach, Hoofd Kenniscentrum, FPC De Oostvaarders

De heer drs. F.J.P. Walschot, Psychiater, FPC De Rooyse Wissel

Mevrouw drs. J. Kuyvenhoven, Hoofd Kwaliteit Forensische Zorg, DJI

Patiënt/cliënt

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.efp.nl