Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Spinoza te Paard: Genetica van menselijk gedrag

3 november 2009

Tweelingen als bron van onderzoek tijdens Spinoza te Paard

Wat kunnen we leren van tweelingen? En hoe ontdekken we met tweelingen de oorzaak van depressies? Op 17 november organiseert NWO de derde aflevering van het nieuwe seizoen van Spinoza te Paard. Biologisch psychologen Dorret Boomsma en Eco de Geus lichten toe welke doorbraken in kennis er zijn bereikt dankzij onderzoek aan tweelingen. Pers is van harte welkom.

Iedere derde dinsdag van de maand organiseert de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek in samenwerking met Paard van Troje, NRC Next en het Rathenau Instituut, Spinoza te Paard. In deze derde aflevering verkennen Dorret Boomsma en Eco de Geus onder het motto Ongehoorde Kennis de grenzen van de wetenschap. Het publiek speelt hierbij een belangrijke rol. Er is alle ruimte voor discussie en prangende vragen.

Tweelingen

Op het gebied van tweelingenonderzoek en gedragsgenetica is Dorret Boomsma in Nederland dé expert. Ze is op zoek naar die genen die betrokken zijn bij emotionele en gedragsproblemen en naar een antwoord op de vraag waarom sommige genetisch belaste personen geen problemen ontwikkelen en anderen juist wel. Zo heeft zij al ontdekt dat de genetische component van cognitieve eigenschappen en het IQ laat tot wasdom komt, terwijl erfelijke factoren die emotionele problemen veroorzaken zich juist vroeg manifesteren.

Depressie

In haar recent onderzoek richt zij zich op depressie. Zijn er erfelijke factoren aan te wijzen die de kans op een depressie kunnen voorspellen? Eco de Geus licht toe waarom het zo belangrijk is om onderzoek te doen naar depressie. Zo blijkt er een verband te bestaan tussen depressie en hart- en vaatziekten.

Dorret Boomsma en Eco de Geus

Dorret Boomsma is hoogleraar Biologische Psychologie aan de Vrije Universiteit. In 2001 kreeg zij de Spinozapremie van NWO. Samen met haar voorganger wist Dorret Boomsma het Nederlandse Tweelingregister op te bouwen. Dit bestand van Nederlandse twee- en meerlingen is een van grootste, compleetste en meest representatieve tweelingenregisters ter wereld. Eco de Geus is sinds 2002 hoogleraar Biologische Psychologie aan de Vrije Universiteit.

Najaarsprogramma

Als afsluiter van het najaarsprogramma treedt op 15 december wiskundige Hendrik Lenstra op met een voordracht over Wiskunde als kunst, Escher en het Droste-effect.

* Datum: 17 november 2009

* Locatie: Paard van Troje, Prinsegracht 12, Den Haag
* Tijd: 20.00 - 21.45 uur, zaal open 19.30 uur.
* Prijs: EUR8,50

..............................