Stadsdeel Amsterdam Centrum


Wint Het Marnix een prijs?

5 november 2009

Het Marnix is genomineerd voor de Leisure & Sport Totaal Award, in de categorie "Accommodaties". De award wordt op dinsdag 17 november 2009 uitgereikt op de beurs Leisure & Sport Totaal in Ahoy Rotterdam.

Bruisend en veelzijdig

Sinds de opening in 2006 is Het Marnix onder beheer van de Stichting SpACe uitgegroeid tot een bruisend en veelzijdig sportcentrum, waar altijd van alles te doen is.
De ontmoetingsplek die het oude Marnixbad vroeger was, is met de opening van het nieuwe Marnix in 2006 nieuw leven ingeblazen. Maar dan in een veel modernere, veiligere (keurmerk Veilig en Schoon) en gevarieerdere versie. Het brede aanbod van activiteiten is afgestemd op de bonte schakering van de Amsterdamse bevolking. De zwembaden en de sporthal zijn zo ingericht dat verschillende verenigingen met verschillende activiteiten zich hier thuis voelen.

Multifunctioneel sportcentrum

Het Marnix is een multifunctioneel sportcentrum in hartje Amsterdam. Aan de Marnixstraat, op de plek waar vroeger het oude Marnixbad stond, staat sinds de zomer van 2006 een modern complex waar Amsterdammers van alle leeftijden en nationaliteiten elkaar vinden voor de nodige in- en ontspanning. Je kunt hier - net als vroeger - nog steeds zwemmen, maar Het Marnix is veel meer dan een zwembad. Het is een gevarieerd sportparadijs, voorzien van de laatste apparatuur en snufjes, met een programma voor iedereen tussen de 0 en de 100 jaar.

Architectuurprijs

Het Marnix is een laagdrempelig, open en transparant gebouw dat uitnodigt om even binnen te lopen en een kijkje te nemen in de centrale hal of het café. Door de grote glazen wanden kun je van hieruit alles zien en beleven. Die transparantie heeft ertoe bijgedragen dat Het Marnix in januari 2008 de architectuurprijs Brick Award 2007 heeft gewonnen in de categorie Best International Project.

Veelzijdig programma

Het Marnix is er voor iedereen en het programma is dan ook veelzijdig. Van babyzwemmen tot speciale vijftigplus-uren, van een pittige work-out na het werk tot evenementen in het weekend voor het hele gezin. De waterbioscoop, raften in de gracht, ijspret op de schaatsbaan, Sportcampus, de Sport- en Zwemfuntoer, creatieve workschops, de befaamde Paasspelen, Aquabingo en het vaderdagtoernooi zijn maar een kleine greep uit het aanbod. Tientallen schoolklassen zijn hier doordeweeks kind aan huis voor een uurtje gymnastiek of schoolzwemmen. Daarnaast worden zowel de sportzaal als de zwembaden verhuurd aan een hele reeks sportverenigingen. Wedstrijdzwemmen, volleyballen, schermen, capoeira of aquarobics: je kunt hier terecht voor veel verschillende sporten. Met stadspaskorting geldt een aantrekkelijke korting en bij organisaties Sciandri en De Amsterdamse Vriendendienst kun je al voor een paar euro meesporten. Aan organisaties voor dak- en thuislozen, opvanghuizen voor vrouwen en bezoekers met ernstige ziektes is ook gedacht.

Meerdere functies in één accommodatie

Het Marnix heeft ook oog voor de wensen van bijzondere bezoekers, zoals Moslima's, zwangere vrouwen, naturisten en homoseksuelen. Tolerantie staat hoog in het vaandel. Het complex is bovendien ingericht voor het ontvangen van speciale doelgroepen die extra zorg nodig hebben.
Het Marnix is met alle dingen die er te doen zijn en alle bevolkingsgroepen die er naartoe komen, een goed voorbeeld van geslaagde integratie van meerdere functies in één accommodatie. Het is het gevestigd in een prachtig pand in het hartje van Amsterdam waar iedere vierkante meter goed is benut. In een relatief kleine ruimte worden sport, spel, recreatie, cultuur en ontspanning met elkaar gecombineerd.

Niet voor niets is Het Marnix genomineerd voor de Leisure & Sport Totaal Award!