Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Mw. drs. L.H.H.M. Boonen

Titel proefschrift
Consumer Channeling in Health Care: (im)possible?
---

Promotors:
Prof.dr. F.T. Schut

---

Datum
17 november 2009 15:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
instituut Beleid en Management Gezondheidszorg

Verzekerden ziektenkosten wel te sturen

Betrouwbare kwaliteitsindicatoren nodig

Verzekeraars gebruiken nauwelijks negatieve financiële instrumenten om de keuze voor een zorgaanbieder te beïnvloeden. Dat stelt Lieke Boonen in haar proefschrift `Consumentensturing in de zorg: (on)mogelijk?'. Dat komt omdat veel consumenten negatief staan ten opzichte van keuzebeperkingen. Pas als blijkt dat verzekeraars voorkeursaanbieders selecteren op basis van kwaliteit, willen de meeste verzekerden het advies van de verzekeraar opvolgen. Boonen promoveert dinsdag 17 november 2009 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Met de invoering van het nieuwe zorgstelsel hebben verzekeraars een belangrijke rol als zorginkoper gekregen. Zij kunnen deze effectiever vervullen, als zij de keuze voor een zorgaanbieder kunnen beïnvloeden. Boonen onderzocht de mogelijkheden van verzekeraars om verzekerden te sturen naar voorkeursaanbieders. Ook bestudeerde zij de gevoeligheid van verzekerden voor verschillende sturingsmechanismen in de apothekers- en huisartsenmarkt.
Hoewel het onderzoek laat zien dat verzekerden gevoelig zijn voor financiële en kwalitatieve prikkels bij de keuze voor een aanbieder, blijkt dat verzekeraars terughoudend zijn geweest om selectief te contracteren.
Verzekeraars gebruiken nauwelijks (negatieve) financiële instrumenten om de keuze voor een zorgaanbieder te beïnvloeden. Deze terughoudendheid wordt mede veroorzaakt door de negatieve houding van veel consumenten ten opzichte van keuzebeperkingen. Verzekeraars vrezen reputatieverlies en verlies van verzekerden als zij polissen aanbieden met een restrictief netwerk van aanbieders. Een veelvoorkomend probleem is het wantrouwen van verzekerden in het inkoopbeleid van verzekeraars. Zodra niet duidelijk is hoe verzekeraars voorkeursaanbieders selecteren, vrezen verzekerden dat alleen de prijs een rol speelt. Wanneer echter blijkt dat verzekeraars voorkeursaanbieders selecteren op basis van kwaliteit, blijkt een meerderheid van de verzekerden bereid om het advies van de verzekeraar op te volgen. De ontwikkeling van betrouwbare kwaliteitsindicatoren die verzekeraars kunnen gebruiken om voorkeursaanbieders te selecteren is dus cruciaal voor een effectieve rol van zorgverzekeraars als zorginkoper.