Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

12 november 2009

Problemen huisdieren medisch én gedragsmatig benaderd

Faculteit Diergeneeskunde opent Gedragskliniek voor Dieren

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht opent op 17 november de Gedragskliniek voor Dieren. Deze kliniek is uniek in Nederland omdat alle patiënten (honden, katten en vogels) vanuit twee disciplines, gedragsmatig en medisch, worden bekeken. Dat levert een zeer compleet beeld op. Om de dienstverlening compleet te maken, werkt de Gedragskliniek voor Dieren intensief samen met gedragstherapeuten in het land.

De faculteit Diergeneeskunde stelde na marktonderzoek vast dat dierenartsen en diereneigenaren behoefte hebben aan een advies-, behandel- en opleidingscentrum met betrekking tot diergedrag. De te openen gedragskliniek met honden-, katten- en vogelspecialisten speelt op die behoefte in.

Intake en behandeling

Bij de eerste afspraak worden patiënten onderzocht om een puur medische oorzaak van het opvallende gedrag uit te sluiten. Dieren die alleen medische behandeling nodig hebben, worden behandeld in de reguliere kliniek. Gedragsproblemen worden geanalyseerd door de gedragsdeskundigen. Zij nemen eerst een vragenlijst door met de eigenaar. Tijdens het consult kijkt de specialist vervolgens naar het gedrag van het dier. Daarnaast zal hij vragen naar foto's en filmpjes van de thuissituatie omdat het dier in zijn eigen omgeving minder onderhevig is aan stress. Als na onderzoek en eventuele medische behandeling blijkt dat een dier verder gebaat is bij gedragstraining, verwijst de gedragskliniek door naar gedragstherapeuten in het land.

Belang van relatie mens-dier

De gedragskliniek onderkent verschillende oorzaken voor afwijkend diergedrag. Een van de meest voorkomende is een verstoorde communicatie tussen mens en dier. Beide kunnen daardoor in een vicieuze cirkel terechtkomen. Bij afwijkend of ongewenst gedrag worden dieren vaak gestraft, terwijl er eigenlijk te weinig begrip is voor de oorzaak van het gedrag. Als het dier bijvoorbeeld angstig is, maakt straffen het probleem alleen maar erger; de eigenaar wordt steeds bozer of banger en het dier steeds meer gestrest. Vaak denken mensen dat hun hond 'dominant' is. Dat zou zijn agressie tegen mensen of andere dieren verklaren. Vaker is het dier echter angstig. De gedragskliniek analyseert deze problematiek en leert eigenaren hoe zij de subtiele signalen kunnen begrijpen die hun dier via lichaamstaal uitzendt. Zo kan de relatie tussen dier en eigenaar weer worden hersteld, waardoor gedragsproblemen vaak verdwijnen.

Soorten gedragsproblemen

De gedragskliniek is er nadrukkelijk niet voor het oplossen van opvoedingsproblemen. De kliniek is er wel voor complexe gedragsproblemen, zoals (pathologische) agressie en angst bij honden en katten en verenplukken bij vogels. Eigenaren kunnen overigens met hun hond en kat alleen bij de gedragskliniek terecht op doorverwijzing van hun eigen dierenarts. Eigenaren van vogels kunnen zonder doorverwijzing, maar wel op afspraak, terecht bij de gedragskliniek.

Foto

Fotograaf: Joop Fama (faculteit Diergeneeskunde)