Centrale Raad van Beroep

Bijstandsverplichting re-integratie of dwangarbeid

De Centrale Raad van Beroep behandelt op 17 november 2009 in een zitting in hoger beroep twee bijstandszaken. In die zaken is aangevoerd dat het bij arbeidsinschakeling handelt om verplichte deelname aan een disciplineringsproject en niet om reïntegratie.

De Centrale Raad is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het burgerlijke en militaire ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

In beide zaken is door het college van B&W van Amsterdam aan betrokkenen een maatregel opgelegd wegens het niet of onvoldoende meewerken aan een re-integratietraject. Volgens betrokkenen gaat het bij deze vorm van arbeidsinschakeling niet om re-integratie maar om verplichte deelname aan een disciplineringsproject. Dat is naar hun mening in strijd met het verbod van dwangarbeid/verplichte arbeid, zoals neergelegd in internationale verdragen.

De Centrale Raad kondigde al eerder in een persbericht van 5 oktober 2009 aan dat hij op een zitting van 17 november 2009 in hoger beroep deze bijstandszaken zal behandelen.

Aanvang van de openbare behandeling van de zaken is om 11.10 uur (08/5596 WWB t/m 08/5998 WWB en 09/2408 WWB) en 11.55 uur (08/319 WWB).

De Centrale Raad doet waarschijnlijk medio januari 2010 uitspraak in deze zaken. Over het het tijdstip en de wijze waarop uitspraak wordt gedaan volgt te zijner tijd bericht.


---

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het burgerlijke en militaire ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Voor eventuele vragen over dit persbericht kunt u zich wenden tot Voorlichting en Communicatie, de heer B.C. Rog, telefoon: 030 850 21 12.

Utrecht, 12 november 2009

Bron: Centrale Raad van Beroep
Datum actualiteit: 12 november 2009 Naar boven