Gemeente Wassenaar

Val op, daar kun je mee thuiskomen

Volgende week extra strenge verlichtingscontroles

Politie Haaglanden controleert tussen dinsdag 17 november tot en met vrijdag 20 november extra streng op het voeren van de juiste fietsverlichting. Overtreders kunnen rekenen op een boete. "Voorkom ongelukken dus zorg dat je fietsverlichting goed werkt. Door goed verlicht en dus veilig te fietsen, hou je het geld van een fikse boete in je zak" is hierbij de boodschap. Voor fietsers begint die bij EUR 20,- ( tot 16 jaar EUR 10,-) en voor bromfietsers bij EUR 40,-, afhankelijk van de geconstateerde overtreding en de plaats van overtreding.

Politie Haaglanden sluit met deze actieweek aan bij de landelijke campagne van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Uit onderzoek (bron: rapport Lichtvoering 2008-2009 van de Dienst Verkeer Scheepvaart (DVS)) blijkt dat extra aandacht voor het gebruik van fietsverlichting nog steeds nodig is. Sinds 2003 wordt er daarom een jaarlijkse fietsverlichtingscampagne gehouden die door politiecontroles ondersteund wordt. De campagne is een samenwerking van de Fietsersbond, BOVAG Fietsbedrijven, de provincies en gemeenten. Uit de jaarlijkse meting door DVS van het verlichtingsgebruik blijkt dat sinds 2003 het verlichtingsgebruik is gestegen.

De laatste jaren stabiliseert die groei. Terwijl begin 2003 49 procent van de fietsers met brandend voor- en achterlicht reed, was dat bij de meting in de maanden december 2007 en januari 2008 66 procent en in de afgelopen wintermaanden (2009) 65 procent.

In het kader van de campagne geven de HEMA en de deelnemende BOVAG-fietsspecialisten van 2 november tot en met 5 december 15 procent korting op fietsverlichting. De campagne duurt tot eind december 2009. Ook na de fietsverlichtingsweek blijft Politie Haaglanden controleren op het voeren van de juiste verlichting. Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 14070
E: gemeente@wassenaar.nl