Gemeente Berkelland


Goud in de Grond: landelijk gebied toekomst-bestendig maken samen met Duitse buren

Samen met de Duitse grensregio Kreis Borken hield de Regio Achterhoek op maandag 9 november de werkconferentie "Goud in de grond". Een conferentie over de toekomst van het platteland in de Achterhoek, Twente en het aangrenzende Duitse Euregiogebied. Samen met onze Duitse buren staan we sterker. De Achterhoek en de Duitse buurregio Borken lijken wellicht de uithoek van het eigen land, maar liggen samen centraal in het economisch hart van Europa. Door samen te werken aan de toekomst van onze gebieden staan we sterker.

Er is veel aan de hand op het platteland. Over tien jaar bestaat wellicht nog maar één op de drie boerenbedrijven. Er komen nieuwe ondernemers. Hoe verdienen zij hun geld? Hebben zij bestaansgrond? Welke veranderingen zijn nodig?

Op de werkconferentie namen ondernemers, bestuurders, ambtenaren en wetenschappers deel aan workshops. Bedrijven en organisaties presenteerden hun producten, projecten of diensten die van belang zijn voor het platteland van de toekomst. Een ideaal netwerkmoment. Centraal stonden de vragen hoe partijen zich aan projecten kunnen verbinden en hoe de Achterhoek projecten kan vernieuwen of beter vermarkten. De Kreis Borken neemt het stokje van de Regio Achterhoek over en zal het vervolgtraject gaan organiseren