Gemeente Berkelland


Monument Goordijk 5 in Gelselaar



De gemeente Berkelland telt ongeveer 350 monumenten; van plaatselijk of landelijk belang. Ze zijn indrukwekkend of juist heel kleinschalig. Een monument is dan ook een afspiegeling van onze geschiedenis: Niet alleen van het bouwwerk, maar ook van de bewoners, onze gebruiken en onze cultuur.

In deze serie over Berkellandse monumenten komen we op de koffie bij de bewoners van verschillende monumenten. Vandaag zijn we te gast bij Marjel Meeuwissen en Hennie Voortman. Ze wonen in boerderij De Wolter, een gemeentelijk monument aan de Goordijk 5 in Gelselaar. De boerderij ligt aan een zandweg, bijna op de gemeente- en provinciegrens in het noorden van Berkelland.

* Pand: Boerderij De Wolter

* Bouwjaar: Gebouwd rond 1877, ingrijpend verbouwd in 1938
* Oorspronkelijke functie: boerderij

DSC01732.JPG

Hoe lang wonen jullie hier?

Marjel Meeuwissen: "We wonen hier nu zo'n 25 jaar. Ik ben opgegroeid in Ruurlo en Doetinchem. Hennie is geboren op boerderij Olthof in Gelselaar en is dus niet ver van haar roots terechtgekomen. De keuze viel indertijd op deze boerderij niet eens zozeer voor het gebouw, maar meer voor de plek, de bomen en de stilte. "

Hoe lang is De Wolter een monument?

"De boerderij is sinds augustus 1999 als monument aangewezen, dus net tien jaar geleden. We hebben nog wel het gevoel dat destijds de plaatsing min of meer is opgelegd. De procedure duurde lang en was ook lange tijd niet duidelijk. Je kon merken dat de toenmalige gemeente nog worstelde met het nieuwe monumentenbeleid. We merken nu dat dit tegenwoordig wel verbeterd is", zegt Hennie Voortman.

Wat trof u aan? Hebt u nog veel moeten opknappen?

"Wat we aantroffen, was een mooie onder architectuur verbouwde boerderij. Het voorhuis was constructief goed in orde. Wel was er achterstallig onderhoud en binnen hebben we alles veel lichter gemaakt. Naar mate de tijd vorderde, kregen we steeds meer begrip en respect voor het pand. We merkten aan alles hoe degelijk er vroeger werd gebouwd en met welk vakmanschap. D'r zit 'n mooi stuksken holt an, zou men zeggen. Zoals oorspronkelijk ontworpen wonen we alleen in het voorhuis. De deel wordt, alhoewel er geen dieren meer staan, als hobbyruimte en berging gebruikt."

DSC01725.JPG

Wat is er zo bijzonder aan het huis?

"Het mooie grote voorhuis dat in 1938 is gebouwd volgens de toen geldende architectuurstromingen. Het gebruik van houten bakgoten, een forse dakkapel en speciale metselverbanden moesten de boerderij meer status en aanzien geven. Of de boer dit predicaat ook verdiende weten we niet. We wonen nu wel een beetje boven onze stand", grappen beide dames.

Onderhoud aan oude panden kost meestal veel geld. Hoe pakken jullie het aan?

"Elke twee jaar komt de Monumentenwacht het pand inspecteren. Het rapport daarvan gebruiken we als leidraad. Voor het onderhoud krijgen we subsidie van de gemeente en de provincie. We hebben net een probleem met de hoekkepers en de kilgoten op moeten lossen. We begonnen lekkages te krijgen in de hoek van twee samenvallende dakvlakken. Ook voor advies hebben we de gemeente om raad gevraagd. Op die manier is onderhoud redelijk goed bij te houden. In de winter doen we, zodra het donker wordt, de luiken dicht. Door ze op tijd te sluiten besparen we zo'n 1000 m3 gas per jaar. Bij ons zitten ze er echt niet alleen voor de sier".

Wat is jullie meest geliefde plek in dit huis?

"Aan de keukentafel in de zon met uitzicht op de tuin en de bomen rond het huis; er is altijd wel wat te zien".