Gemeente Sneek


tegen mexicaanse griep

Start vaccinatie kinderen tegen Mexicaanse griep

Komende week start de GGD Fryslân met de vaccinaties tegen de Mexicaanse griep voor kinderen van 6 maanden tot en met vier jaar. Daarnaast krijgen huisgenoten van baby's tot 6 maanden een oproep om zich te laten vaccineren. De vaccinatie voor deze groepen is belangrijk omdat bij 0 tot en met 4 jarigen een groter risico bestaat op complicaties door de Mexicaanse griep. Iedereen die voor de prik in aanmerking komt, krijgt een uitnodiging voor vaccinatie.

In de gemeenten Sneek en Wymbritseradiel worden 3147 personen opgeroepen om zich te laten vaccineren tegen Nieuwe Influenza A (H1N1), beter bekend als Mexicaanse griep. De vaccinatiedagen worden in Sneek en Wymbritseradoel gehouden op de woensdagen 25 november en 16 december in sporthal Schuttersveld, Thomas Zandstraat 1 in Sneek.

De vaccinatie bestaat uit 1 prik. Na een aantal weken volgt een herhaling met nog een prik. Met de tweede prik is men het meest beschermd tegen de Mexicaanse griep. Voor beide prikken kan men op dezelfde tijd en op de zelfde locatie terecht.

Met name voor jonge kinderen is het belangrijk om zich tegen de Mexicaanse griep te beschermen omdat zij meer kans hebben om de griep op te lopen. Ook komen bij deze groep meer gezondheidsproblemen voor door de Mexicaanse griep. Verder kunnen jonge kinderen, wanneer ze in het ziekenhuis beademd moeten worden, blijvende lichamelijke schade oplopen.

Het vaccin voldoet aan strenge veiligheidseisen. Het vaccin tegen Mexicaanse is uitgebreid getest en geregistreerd. Daarmee is het goedgekeurd voor gebruik.

Het vaccin is niet geregistreerd voor gebruik bij kinderen tot 6 maanden. Om hen toch zo goed mogelijk te beschermen worden de huisgenoten (ouders, broer, zus) opgeroepen zich te laten vaccineren. Dit om te voorkomen dat zij het jonge kind besmetten.

De eventuele bijwerkingen van de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep kunnen bestaan uit wat pijn, roodheid of zwelling op de plaats van de prik. Van de prik kan men géén griep krijgen.

Meer informatie over de Mexicaanse griep en de vaccinatie staat op http://www.grieppandemie.nl/ en http://www.ggdfryslan.nl/.

Men kan ook bellen met de informatielijn van Postbus 51: 0800 - 1100 (gratis). Voor specifiek medische vragen moet men zich richten tot de huisarts.Bij GGD Fryslân kan men terecht voor vragen over de oproep en het oproepschema, tel. (058) 284 99 89.