Ministerie van Justitie

Onderzoek: miljoen Nederlanders speelde illegaal kansspel

Persbericht | 17-11-2009

Circa één miljoen Nederlanders heeft het afgelopen jaar deelgenomen aan een illegaal kansspel. Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek naar de omvang van vijf illegale kansspelen (poker, bingo, toto en lotto, gokzuilen en kansspelen via internet) in Nederland, dat minister Hirsch Ballin van Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De bruto opbrengst voor de exploitanten van illegale kansspelen ligt tussen de 86 en 224 miljoen euro per jaar.

Het populairst zijn kansspelen via internet, meer dan 500.000 Nederlanders speelden wel eens via internet. De markt voor kansspelen via internet stabiliseert volgens de onderzoekers, na een snelle groei in de periode 2000-2003. Op internet blijkt poker met afstand de populairste vorm: 66 procent van de deelnemers aan internetkansspelen speelt poker. Fysiek illegaal poker wordt door ongeveer 200.000 mensen gespeeld, hierbij nemen spelers het meest deel aan zogeheten cashgames (58%), terwijl ruim eenvijfde toernooien speelt. De totale inzet van spelers op de vijf onderzochte illegale kansspelen was in het jaar voorafgaand aan het onderzoek 242 miljoen euro, hiervan gaat het grootste deel naar kansspelen via internet (180 miljoen euro).

De bruto spelopbrengst van alle illegale kansspelen ligt tussen de 86 en 224 miljoen euro. Als van de hoge schatting wordt uitgegaan, benaderen de illegale kansspelen de bruto spelopbrengst van de Staatsloterij: die was in 2008 272 miljoen euro, kansspelen via internet benaderen met 65 miljoen euro alleen al de brutospelopbrengst van de Sponsor Bingo Loterij (70 miljoen euro). Wordt van de lage schatting van 86 miljoen euro uitgegaan, dan benadert de opbrengst van alle vijf de onderzochte kansspelen de bruto spelopbrengst van de Sponsor Bingo Loterij (70 miljoen euro) of de BankGiro Loterij (82 miljoen euro).

Uit het onderzoek blijkt dat kansspelen via internet van de onderzochte illegale kansspelen de hoogste spelopbrengst, de hoogste deelname, de hoogste spelfrequentie en de hoogste gemiddelde winst en het hoogste gemiddelde verlies hebben. Daarbij komt dat het verslavingsrisico van poker, dat bij kansspelen via internet verreweg de meeste deelnemers kent, door het short-oddkarakter groot is. De minister schrijft dat om die reden de aandacht uit moet gaan naar kansspelen via internet, en in het bijzonder van poker via internet. De onderzoekers stellen dat het restrictieve (kanalisatie)beleid succesvol lijkt. Illegaal aanbod heeft het moeilijk als er een legale tegenhanger is op voorwaarde dat er actief wordt opgetreden tegen het illegale aanbod. Overigens is het aanbod van illegale kansspelen in Nederland relatief klein vergeleken met het legale aanbod, namelijk circa anderhalf miljard euro bruto spelopbrengst in 2007 bij de landelijke aanbieders, tegenover 86 tot 224 miljoen euro voor alle illegale kansspelen.

Bingo

Voor bingo geldt dat het legale aanbod het illegale aanbod in onvoldoende mate verdringt. De minister overweegt daarom de mogelijkheden voor bingoaanbod te verruimen. De minister is echter niet van plan een permanent, commercieel bingoaanbod toe te staan vanwege de risico's op kansspelverslaving. De nieuwe regeling zal in elk geval de verplichting bevatten om minimaal 50 procent van de omzet af te dragen aan het algemeen belang (in beginsel erkende goede doelenorganisaties). Het zal uitsluitend mogelijk zijn om bingobijeenkomsten op incidentele basis en gedurende een korte periode te organiseren. Het voorstel zal tevens voorzien in de mogelijkheid om ook voor organisatoren van bingobijeenkomsten regels te stellen met betrekking tot preventie van kansspelverslaving en (beperking van) reclame- en wervingsuitingen. Hiervoor zal de Wet op de Kansspelen aangepast moeten worden.

De op te richten Kansspelautoriteit zal vanaf medio 2010 effectiever kunnen optreden tegen aanbieders van illegale kansspelen. De Raad van State heeft het advies over het wetsvoorstel voor de kansspelautoriteit aan de minister van Justitie uitgebracht en naar verwachting kan het wetsvoorstel binnenkort bij de Tweede Kamer worden ingediend.