FNV Sport

Denktank: neem sociale zekerheid op de schop

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Het heeft geen zin om nog langer te sleutelen aan het huidige 'oude' stelsel van sociale zekerheid in Nederland. Er moet een nieuw systeem komen, dat uitgaat van werknemers die hun eigen boontjes doppen en niet vertrouwen op het contract voor onbepaalde tijd dat ze hebben.

Dat schrijft De Baliegroep, een denktank met vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en publieke sector, in het stuk 'Ontvoogde verhoudingen, kracht van mensen'. Het gezelschap signaleert een scheefgroei in de sociale zekerheid.

De groeiende groep zzp'ers, maar ook uitzendkrachten en deeltijdwerkers, kunnen minder gebruik maken van collectieve sociale regelingen dan Nederlanders met een vast contract. "Werknemers met een contract voor onbepaalde tijd leven bovendien in de schijnzekerheid dat dat een vast contract is", stelt Ronald de Leij, directeur van het Nederlands Werkgeverssamenwerkingsprogramma en lid van De Baliegroep. "Bovendien is de sociale zekerheid dagelijks in discussie."

Het idee is dat iedereen verantwoordelijk wordt voor zijn eigen sociale zekerheid. De cao's moeten alleen nog een raamwerk bevatten. De overheid moet er via een inkomensverzekering voor zorgen dat "niemand onvrijwillig tot armoede kan vervallen".

De meerderheid van de Nederlanders heeft nog altijd een contract voor onbepaalde tijd. De vraag is of zij zitten te wachten op een heel nieuw stelsel, of vinden dat ze wel goed zitten in een cao. Vakcentrale FNV liet gisteren in ieder geval alvast weten niets te zien in het plan, omdat het de "solidariteit uit de samenleving haalt".

Jeroen de Glas, voorzitter van FNV Jong en coauteur van het rapport, ziet juist kansen voor de vakbeweging om in de toekomst leden te werven. "Jongeren denken nu 'ik hoef geen lid te worden van de vakbond, want die cao wordt toch wel afgesloten'. Als je zelf actie moet ondernemen, moet je op zoek naar een instantie die daar veel verstand van heeft."