Gemeente Dantumadeel


`Kiezen voor Kansen': de programmabegroting 2010 - 2013

Op 3 november 2009 heeft de raad van de gemeente Dantumadiel de programmabegroting 2010 vastgesteld. Een begroting waaraan het motto `Kiezen voor Kansen' is meegegeven. Waarmee wordt benadrukt dat onze gemeente in een tijd van financiële krapte en onzekerheid, het halen van haar ambitieuze programmadoelstellingen zeker wil stellen en dat bij het handhaven van een gezonde financiële positie.

Inhoud van de begroting
Er zal worden bespaard op bestaande uitgaven, opties voor nieuw beleid met de hoogste prioriteit zijn gehonoreerd en er zal niet worden bezuinigd op onderhoud en vervangingsinvesteringen. Daarnaast zijn de inkomsten nauwgezet maar ook niet te pessimistisch geraamd. Er is een tariefstelling gekozen waarbij de lasten per inwoner in 2010 met niet meer stijgen dan de inflatie index (2%). Verder zijn voor de jaren na 2010 twee taakstellingen in de begroting opgenomen. Het gaat om besparingen op de inkoop door samenwerking met andere gemeenten, uitgaande van een verrichte inkoopanalyse.

Daarnaast wordt er aan gewerkt de afdelingen voor het beheer van de openbare ruimte van Dongeradeel en Dantumadiel al in het voorjaar van 2010 samen te voegen. De begroting laat voor de gehele periode 2010 - 2013 overschotten zien en de algemene reserves blijven ruim boven de minimum norm van EUR 3,5 miljoen. Zo wordt voorzien in noodzakelijke financiële buffers met het oog op de onzekere economische situatie en het effect daarvan op zowel de gemeentelijke uitgaven (uitkeringen) als de gemeentelijke inkomsten (de algemene uitkering van het Rijk). Verder zijn buffers gewenst vanwege vooral de benodigde investeringen rond de Centrale As, de herinrichting van het stationsgebied Feanwâlden, en het Centrumplan Zwaagwesteinde en De Wingerd.

Tarieven
Om de stijging van de lasten per inwoner te beperken tot de 2% van de CBS inflatie-index (stand maart) is gekozen voor een tariefpakket waarbij de OZB tarieven worden verlaagd met 2% ten opzichte van 2009, de rioolheffing met een verhoging van 1% lager dan kostendekkend blijft, terwijl de afvalstoffenheffing met een verhoging van ruim 8% wordt opgetrokken tot kostendekkend niveau.

Meer informatie vindt u onder 'begroting en rekening 2010'.