Gemeente Edam-Volendam

De provincie verzamelt verkeersgegevens voor betere doorstroming

In de provincie worden in november reistijdcamera's langs een aantal provinciale wegen geplaatst. Deze camera's worden gebruikt voor het verzamelen van verkeersgegevens. Die geven actuele informatie over de drukte op de wegen, de files en de reistijd op een bepaald traject. Actuele verkeersgegevens maken het mogelijk het verkeer beter te sturen en de doorstroming te bevorderen.

Camera´s niet bestemd voor snelheidscontroles

De camera's verzamelen uitsluitend anonieme gegevens over de hoeveelheid verkeer en de gemiddelde snelheid van dat verkeer. Omdat er geen kentekens worden geregistreerd zijn zij niet geschikt voor bijvoorbeeld snelheidscontroles.

Ook verzameling gegevens voor de Nationale Databank Wegverkeer

Behalve door camera's worden ook gegevens verzameld door verkeerslussen in de weg. Die informatie wordt door de Nationale Databank Wegverkeergegevens verwerkt en is direct te interpreteren. In geval van onverwachte drukte op een bepaald weggedeelte kunnen bijvoorbeeld de verkeerslichten ter plekke anders worden afgesteld, waardoor het verkeer sneller kan doorstromen. Ook kunnen, bij files of ernstige drukte door evenementen, alternatieve routes worden geadviseerd via elektronische borden of navigatiesystemen.

Bevordering doorstroming

De provincie Noord-Holland is voorloper als het gaat om de toepassing van dergelijke innovatieve middelen om de doorstroming op de provinciale wegen te bevorderen. De camera's komen te hangen op de drukste provinciale wegen ten zuiden van de lijn Alkmaar - Purmerend.