Boek: 'Migrantenkerk dekmantel vrouwenhandel'

17/11/2009 10:04

Vereniging Solidariteit Zuid-Oost

KINDERPROSTITUTIE BIJLMER NEEMT TOE, OVERHEID HEEFT GEEN GRIP

Op 30 september jl. werd duidelijk dat de gemeente Amsterdam ten aanzien van de Bijlmer op een hardere lijn gaat zitten. Na het 22e schietincident van dit jaar drongen alle partijen in de gemeenteraad aan op extra maatregelen tegen onder meer armoede, schooluitval, illegaal wapenbezit en drugshandel. Daarna brandde de discussie los over de vraag of die maatregelen wel of niet in samenwerking met het stadsdeel tot stand moeten komen. Terwijl de symptomen zo weer de volle aandacht krijgen kunnen de georganiseerde criminele organisaties die zich door Amsterdam Zuidoost vertakt hebben hun greep op de buurten verder verstevigen. Hoe diep zij geïnfiltreerd zijn in alle regionen van het leven in dit stadsdeel wordt duidelijk uit de nieuwste publicatie van voormalig huisarts, onderzoeker en publicist Nizaar Makdoembaks.

In Slavinnen van God doet Makdoembaks uit de doeken hoe (kinder-)prostitutienetwerken zich in de Bijlmer kunnen handhaven met behulp van een deel van de migrantenkerken, corrupte (politie-)ambtenaren en het slechte bereik van instanties als de GGD onder de bewoners. Hij verhaalt van schokkende confrontaties met tienerprostituees in "kerken" die tegelijk dienst doen als illegale cafés of restaurants. Hij laat zien hoe Nigeriaanse meisjes middels religieuze indoctrinatie (voodoopraktijken) in Amsterdam Zuidoost in de prostitutie terechtkomen; hoe Bhagwankinderen jarenlang misbruikt werden; hoe de strenge regels van de Jehova's getuigen tot onnodige sterfgevallen leiden; hoe de streng gehanteerde taboes van sommige kerken misbruikt worden om een schijn van eerbaarheid op te houden, terwijl achter de schermen loverboys en -girls minderjarige en jongvolwassen meisjes gevangen houden in de prostitutie. Ook schetst Makdoembaks de gevolgen van deze toestanden voor de leefbaarheid en volksgezondheid in het stadsdeel.

Met deze publicatie voert Makdoembaks geen kruistocht tegen migrantenkerken. Hij houdt een indringend pleidooi voor snelle en adequate regulering van een aantal sectoren in de samenleving van Zuidoost, die tot een doeltreffender aanpak van de problemen kan leiden. Vermits de politie, het infectieziektebeleid van de GGD en de onderzoeksmethoden van de overheid grondig gereviseerd worden, kan met het aanpakken van de uitwassen in de religieuze sector een grote slag geslagen worden in de criminaliteitsbestrijding en verbetering van de leefbaarheid. Meer dan welke instantie ook staan migrantenkerken in contact met de (illegale) bevolking van de Bijlmer. Hier kan de strijd tegen kinderprostitutie, de opmars van hiv en de gewelddadige drugs- en mensenhandel een krachtige nieuwe start maken.





http://info@solidariteitzo.nl