C&A Nederland: Verklaring voor de pers

17/11/2009 10:06

Van Luyken Communicatie Adviseurs

Amsterdam, 17 november 2009 - Berichten die onlangs in de Nederlandse pers zijn verschenen, hebben wellicht de indruk gewekt dat C&A een T-shirt in omloop heeft gebracht dat benzeen bevat. Dit is onjuist! Er was geen benzeen aanwezig in ons T-shirt. Mogelijk heeft dit incident echter geleid tot twijfels bij onze klanten over de veiligheid van onze goederen. Aangezien onze goederen altijd moeten voldoen aan de wettelijke veiligheidsnormen, willen we graag enige toelichting geven.

Aanleiding voor de persberichten was de door het Ministerie van VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) uitgevoerde inspectie van container FSCU 9527028 in juli 2009. Nadat er een verhoogde concentratie benzeen werd aangetroffen, vermoedelijk afkomstig van eerder gebruik van de container, heeft het ministerie eerst opdracht gegeven de container extra te luchten, en vervolgens, na een tweede inspectie, de container vrijgegeven voor verdere distributie.

Na de goedkeuring van het ministerie heeft C&A, als extra veiligheidsmaatregel, opdracht gegeven de container en de goederen die zich daarin bevonden, te laten onderzoeken door onafhankelijke onderzoeksinstituten in Duitsland. Dit onderzoek wees uit dat er geen benzeen aanwezig was in het betreffende T-shirt. Pas na deze tweede test door een onafhankelijk laboratorium heeft C&A het T-shirt vrijgegeven voor verkoop in de Europese winkels.

Het T-shirt is getest door Bureau Veritas in Schwerin (Mecklenburg Vorpommern). De conclusie van het testrapport was als volgt:

"VOC - Volatile Organic Compounds not detected" (vluchtige organische stoffen niet waargenomen). Het T-shirt werd dus goedgekeurd.

Bij C&A weegt het belang van de klant zwaar. Onberispelijke kwaliteit van de goederen staat dan ook voorop bij C&A - in het belang van de veiligheid van de klant. Uit de bovengenoemde onafhankelijke test mag men afleiden dat de kwaliteit en de veiligheid van het T-shirt uit container FSCU 9527028 volledig gegarandeerd zijn.

Behalve het genoemde T-shirt bevatte container FSCU 9527028 nog acht andere producten. Volgens de onafhankelijke testen uitgevoerd door Bureau Veritas voldeden zeven van de acht aan de wettelijke normen. C&A beschouwt deze wettelijke normen als een minimum. Slechts bij één partij schoenen waren er problemen met andere stoffen. Deze schoenen waren niet bestemd voor de Nederlandse markt en zijn in het buitenland uit de verkoop genomen.

Alhoewel de kwaliteit van onze producten altijd heeft voldaan aan de wettelijke veiligheidsnormen, zullen we, in ons streven verder te gaan dan het wettelijke minimum, onze interne processen voor dit soort gevallen onder de loep nemen. Mocht dit leiden tot de conclusie dat verbeteringen noodzakelijk zijn, dan zal C&A onmiddellijk de nodige maatregelen nemen.





http://www.vanluyken.nl