De Nederlandse Bank

Vermogen Nederlandse beleggingsfondsen neemt verder toe

Statistisch Nieuwsbericht

Datum 17 november 2009

In het derde kwartaal van 2009 is het fondsvermogen van de Nederlandse beleggingsfondsen voor het tweede kwartaal op rij toegenomen, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandsche Bank.

Deze stijging volgt op een periode van teruggang die was ingetreden na het uitbreken van de kredietcrisis. Het fondsvermogen steeg door een waardetoename van de beleggingen van EUR 17 miljard en een netto inleg van EUR 0,5 miljard met zeven procent. Verder zorgden herstructureringen bij twee grote pensioenfondsen voor een aanzienlijke toename van het fondsvermogen, die een kleine 40 procent bedroeg. Het fondsvermogen kwam eind derde kwartaal uit op EUR 367 miljard.

De waardestijging van de beleggingen in het derde kwartaal kwam voor het grootste deel door koerswinsten op de aandelenportefeuille (17 procent; MSCI World: +14 procent). Dit leidde samen met een netto instroom tot een toename van het fondsvermogen van de aandelenfondsen met 19 procent (zie grafiek). Net als op aandelen werd ook op obligaties koerswinst genoteerd (4 procent). Daarentegen werd opnieuw afgeboekt op Nederlands onroerend goed. In een jaar tijd waardeerden vastgoedfondsen Nederlands onroerend goed met bijna zes procent lager.

Bijzondere transacties van het ABP en het Pensioenfonds Zorg en Welzijn deden in het derde kwartaal de Nederlandse beleggingsfondsensector fors toenemen. Samen verwisselden zij voor ruim EUR 97 miljard aan rechtstreeks aangehouden beleggingen voor participaties in hiervoor nieuw opgerichte fondsen. Inclusief eerdere overhevelingen in het tweede kwartaal brachten deze pensioenfondsen in totaal bijna EUR 182 miljard aan beleggingen over naar beleggingsfondsen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (tel. 020-5243100, 0652496961) en Herman Lutke Schipholt (020-5242712, 0652496900).
Mutatie fondsvermogen Nederlandse aandelenfondsen
---