Waterschap Aa en Maas

stijgen minimaal

Begroting Aa en Maas 2010: tarieven stijgen minimaal

Het minimaliseren van kosten, efficiencyvoordelen behalen en een duidelijke keuze maken voor waterdoelen. Dat zijn de speerpunten van de begroting 2010 van waterschap Aa en Maas. Op 13 november heeft een meerderheid van het Algemeen Bestuur het stuk met daarin de ambities voor 2010 behandeld en vastgesteld.

"We zijn erin geslaagd om een solide begroting op te stellen. Met bezuinigingen en door het afbouwen van reserves, kunnen we de noodzakelijke kostenstijging beperkt houden. Door de uitvoering van projecten in 2010 op peil te houden, stimuleren we de regionale economie en werken we aan een klimaatbestendige, veilige, schone en gezonde leefomgeving", aldus Francien van de Ven-van Lee, portefeuillehouder financiën.

AFSPRAKEN
Het Bestuursakkoord 2009-2012 en het concept-Waterbeheerplan 2010-2015 van Aa en Maas waren koersbepalend voor deze begroting. Centraal staan:

* Het nakomen van gemaakte afspraken

* Het nemen van noodzakelijke maatregelen tegen wateroverlast (vastgelegd in het Nationaal Bestuursakkoord Water), droogte, klimaatveranderingen

* Verbetering van de waterkwaliteit (Europese Kaderrichtlijn Water)

BEPERKTE TARIEFSTIJGING
In een tijd van economische recessie heeft het waterschap meerdere uitdagingen: tegemoet komen aan de uitnodiging van de rijksoverheid om de economie te stimuleren, bestaande afspraken nakomen, optimaal gebruik maken van subsidies van andere overheden en de kosten voor burgers niet verder laten stijgen (behoudens inflatiecorrectie).

Aa en Maas ziet een verbreding van taken die uitgevoerd moeten worden door afspraken op lokaal, regionaal (Reconstructie), landelijk en Europees niveau, door veranderende wetgeving én door ontwikkelingen als klimaatverandering. Hierdoor en als gevolg van de huidige ambities volstaat het doorvoeren van de inflatiecorrectie niet om de begroting rond te krijgen; een kostenstijging is onvermijdelijk. Met bezuinigingen en het afbouwen van reserves wil het waterschap deze noodzakelijke stijging zoveel mogelijk beperken. Het waterschap komt hiermee op de volgende tariefstijging ten opzichte van 2009 uit: Ingezetenen + 1,35%
Gebouwd + 4,61%
Ongebouwd + 4,50%
Natuurterreinen - 4,00%
Waterzuiveringsheffing + 4,56%

Met deze cijfers zou een gezin met een gemiddelde samenstelling van drie personen en een eigen woning (WOZ-waarde van EUR 300.000,-) uitkomen op een bedrag van EUR 214,37 (stijging van 4,00% t.o.v. 2009 (EUR 206,13), een stijging van EUR 8,24.

Huishoudens met een minimum inkomen kunnen rekenen op een kwijtschelding van 100% van de waterschapslasten.