Senternovem

17-11-2009 | Bodem Informatie Beheer in Fryslân: op weg naar de toekomst (minisymposium 10-12-2009)

Op 10 december van 11:00 - 15:00 uur organiseert de Provincie Fryslân een minisymposium over de samenwerking tussen de Friese gemeenten onderling en de Provincie Fryslân op het gebied van bodembeheer.

De wijze waarop dit wordt gedaan in Fryslân is uniek in Nederland. Het samenwerken biedt veel voordelen voor de overheden naast kostenbesparing (tot wel 75%) is ook kennisdeling een belangrijk winstpunt. Daarnaast wordt ook de burger beter bediend. Alle Friese overheden kunnen nu actuele bodeminformatie verstrekken aan de burger uit een via het internet toegankelijk bodeminformatiesysteem in Fryslân.

Fryslân wil haar bodeminformatie via de landelijke site www.bodemloket.nl voor het publiek actueel toegankelijk maken. Ook willen zij de informatievergaring beter stroomlijnen. Hiervoor gaat de provincie adviesbureaus vragen hun bodemrapporten direct onder te brengen in het via het internet toegankelijke bodeminformatiesysteem. Uiteindelijk streeft de Provincie er naar om alle bodeminformatie op termijn onder te brengen in de Basisregistratie Ondergrond.

Om de bovengenoemde ambitie mogelijk te maken wordt een samenwerkingsovereenkomst gesloten met overheids- en marktpartijen (TNO, LIB, SIKB, Nazca-IT Solutions, Landmark). De samenwerking staat beschreven in het 'Plan van aanpak: Centraliseren van milieuhygienische bodemdata' dat op 10 december zal worden uitgereikt. De Gedeputeerde Piet Adema zal na afloop van het symposium de samenwerkingsovereenkomst mede ondertekenen.

U bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan dit minisymposium. Voor het programma en aanmelding bezoekt u: http://www.fryslan.nl/bodem