Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


17 nov 2009

Vereenvoudigde internetaangifte voor ondernemers

Tijdens de Rotterdamse Horecatop Veilig Ondernemen is de internetaangifte `Veilig Ondernemen' gelanceerd. Het is een eenvoudige manier voor ondernemers om sneller, en voor meer strafbare feiten, aangifte te kunnen doen via internet.

Internetaangifte `Veilig Ondernemen'
De korpschef van de Politie Rotterdam-Rijnmond, Aad Meijboom, presenteerde de internetaangifte `Veilig Ondernemen' samen met ondernemer Ben Franken. De politie wil met de vereenvoudigde internetaangifte het aantal aangiften door ondernemers verhogen en daarbij maximale service verlenen. Alleen geautoriseerde ondernemers kunnen inloggen op dit systeem dat uniek is in Nederland en momenteel alleen nog werkt in Rotterdam-Rijnmond.

Najaarsoffensief 2009-2010
Tevens presenteerde Politie Rotterdam Rijnmond het `Najaarsoffensief 2009-2010' om de ingezette daling van overvallen nog verder terugdringen. Alle extra maatregelen worden uit de kast gehaald om het aantal overvallen op ondernemers terug te dringen. De aanpak is preventief en repressief. Door gericht en zichtbaar te surveilleren, preventief te fouilleren en diverse controles uit te voeren probeert de politie het aantal overvallen terug te dringen.

De eerste resultaten van nieuwe technologische en innovatieve middelen, zoals `DNA-spray', `Overvaller in live beeld' en `X-mark', ziet de politie als zeer bemoedigend. Ook hebben ondernemers aangegeven zich veiliger te voelen. Deze maatregelen hebben een preventieve werking. Bedrijven met een beveiligingscamera zijn het afgelopen jaar niet meer overvallen. Van de met `DNA-spray' uitgeruste ondernemingen is er slechts 1 overvallen, maar de dader is direct daarna opgepakt.