Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Dijkgraaf spreekt Polderlands!

Publicatiedatum : 16 november 2009

Wat is afmiljoenen? Wat is een ewolt, een poest, een dijkhater, een waterkijker, een herensloot, een wikkie of een leikje? Het is allemaal terug te vinden in Polderlands, glossarium van waterstaatstermen. Het boekje wordt morgen gepresenteerd tijdens de jaarvergadering van de Vereniging van Waterstaatsgeschiedenis.

Deze vergadering wordt in ons kantoor in Edam gehouden en dijkgraaf Luc Kohsiek neemt het eerste exemplaar van Polderlands in ontvangst. Vloeiend polderlands spreken zal hem met Polderlands bij de hand zeker een stuk gemakkelijker afgaan.

De samenstellers van Polderlands zijn Helga S. Danner, Ben van Rijswijk, Chris Streefkerk en Frits David Zeiler. Sinds 1992 hebben zij continue gewerkt aan het opstellen van een nieuwe woordenlijst van waterstaats-termen. Van 'a' (water in het algemeen) tot 'zwin' (geul of kreek in buitendijkse gronden). Ben van Rijswijk is overigens een oude bekende. Hij was hoofd technische dienst van Waterschap De Aangedijkte Landen en Wieringen, later Hollands Kroon.

Het viertal begon eigenlijk vanuit het niets. Maar letter na letter kreeg de lijst gestalte. Er werden alleen al meer dan 100 keuren doorgeploegd van waterschappen uit het hele land. Het resultaat is indrukwekkend. Polderlands geeft de verklaring van ruim 4.000 waterstaatstermen. Er kan gerust van een aparte taal worden gesproken. Een taal ontstaan in eeuwenlang leven en overleven met water in ons lage landje bij de zee. Polderlands zet eindelijk een nationale standaard van die taal. Belangrijk, omdat iedere streek zijn eigen 'natte' terminologie heeft. Dat leidde soms tot verwarring. Polderlands maakt daar een einde aan. Zodat we allemaal weten wat die Friese collega bedoeld als hij zegt een 'leikje' uit de sloot te hebben gehaald. `Leikje': dat is Fries polderlands voor een hap bagger!

Polderlands is te verkrijgen of te bestellen in de boekhandel. ISBN 978 90 78381 38 0, prijs EUR19,50