Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 17 november 2009

Johan van Benthem in `De stelling van...': Het academisch debat bestaat niet

Gepubliceerd op 17 november 2009

`Het academisch debat bestaat niet'. Deze stelling verdedigt prof. dr. Johan van Benthem, universiteitshoogleraar aan de UvA, in de eerstvolgende editie van De stelling van... op maandag 14 december.

In het zelfbeeld van veel academici is een levendig publiek debat de bron van de wetenschappelijke vooruitgang, want 'bij de botsing der meningen vonkt de waarheid'. Interessant academisch debat is aan de universiteit echter opvallend afwezig, betoogt van Benthem. Hij legt uit hoe talloze oorzaken samenspannen om zulke debatten te verhinderen. Het gaat daarbij met name om de verkaveling in wetenschappelijke onderzoeksprogramma's, de huidige structuur van fondsenwerving en gegroeide publieke façades, en de krimpende speelruimte voor debat vanwege politieke gevoeligheden. Vervolgens stelt hij de vraag of dit gemis nu erg is. Van Benthem zelf meent van wel. Hij betreurt de afwezigheid van het academisch debat, om zowel intellectuele als maatschappelijke redenen. Hij komt met een voorstel om dit debat te bevorderen, door garantie van de speelruimte, en het bevorderen van faire procedures, en talent voor arbitrage.

Over 'De stelling van ...'

De stelling van... is een reeks uitdagende voordrachten waarin prominente wetenschappers en bestuurders zich - aan de hand van een door henzelf gekozen stelling - uitspreken over zowel de grondslagen als de grenzen van hun werk. Het gaat om actuele thema's. Maandelijks is er een nieuwe editie. De stelling van... is een initiatief van de UvA en academisch-cultureel centrum SPUI25, in samenwerking met de UvA-universiteitshoogleraren Louise Fresco, Robbert Dijkgraaf en Johan van Benthem.

Tijd, locatie en deelname

De bijeenkomsten beginnen telkens om 17.00 uur. Locatie: Academisch-cultureel centrum SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam.

De toegang is vrij. U dient zich van te voren aan te melden.

Zie onderstaande verwijzing voor het volledige programma.

Verwijzingen

Meer informatie
Aanmelden
Bron: UvA Persvoorlichting