Politie Haaglanden

Persberichten 17 november

Haaglanden, 17-11-2009

Grote hoeveelheid hennep aangetroffen
Den Haag - Per toeval ontdekten agenten op maandag 16 november omstreeks 14.15 uur in een woning aan de Stuwstraat een grote hoeveelheid hennep. Nadat zij klaar waren met de afhandeling van een melding roken de agenten een sterke henneplucht die uit een andere woning kwam. Met een machtiging tot binnentreden gingen zij het huis in. Daar troffen zij meerdere tassen met henneptoppen aan. De bewoners, een 35-jarige man en zijn 32-jarige vrouw, zijn aangehouden. De man had nog kans gezien een aantal tassen met henneptoppen van het achterbalkon in de tuin van zijn buurman te gooien. Alle hennep, met een geschatte straatwaarde van 30.000 euro, is in beslag genomen en wordt vernietigd.

Mannen aangehouden voor poging inbraak
Den Haag Dankzij een oplettende getuige hielden agenten dinsdag 17 november twee Poolse mannen (34 en 51 jaar) aan op verdenking van poging woninginbraak. De getuige meldde omstreeks 01.15 uur dat twee mannen zich verdacht hadden opgehouden bij een woning op de Lau Mazirellaan. De mannen waren inmiddels weggelopen, maar op basis van het opgegeven signalement hielden agenten in de omgeving de twee Polen aan. Bij de bewuste woning constateerden de agenten verse braakschade, maar de inbrekers waren er niet in geslaagd de woning te betreden. De aangehouden verdachten werden ingesloten op het politiebureau en zullen nog verhoord worden.

Politie zoekt getuigen beroving
Den Haag - De politie kreeg maandag 16 november rond 18.00 uur een melding dat een winkelier onder bedreiging van een vuurwapen was beroofd van zijn dagopbrengst. De man verliet zijn winkel aan de Bouwlustlaan en stapte met de dagomzet in zijn auto van het merk Mercedes. Het slachtoffer zag een donkere scooter met daarop twee mannen in donkere kleding en donkere helmen op hem afkomen. Een van hen griste de tas met geld uit de auto. Vervolgens ging het tweetal er met hoge snelheid vandoor in de richting van de Marterrade. De recherche van Bureau Beresteinlaan wil deze beroving graag oplossen. Getuigen van dit voorval kunnen bellen via 0900-8844.

Fietsendief rekent op aanhouding
Den Haag Agenten kregen dinsdag 17 november omstreeks 02.40 uur de melding dat er op het Weteringplein iemand een fiets zou meeslepen die op slot stond. Ter plaatse troffen de agenten een 20-jarige Hagenaar. Hij verklaarde dat de fiets, die inderdaad op slot stond, niet van hem was en dat hij daarom verwachtte dat hij aangehouden zou worden. Daar had hij gelijk in en zodoende sloten de agenten hem in op het politiebureau.

Man aangehouden na diefstal portemonnee
Rijswijk - Personeel van een verzorgingstehuis aan het Julialaantje hield maandag 16 november een 30-jarige Rotterdammer aan nadat hij een portemonnee van een personeelslid had weggenomen. De man verklaarde in een kantoorruimte op zoek te zijn geweest naar een schaar. Toen hij een tas zag staan, pakte hij daar een portemonnee uit. Op het moment dat hij geld uit de portemonnee haalde, werd hij betrapt en aangehouden door personeel van het tehuis. Gewaarschuwde agenten namen de man mee naar het politiebureau. Daar kreeg hij een proces-verbaal.

Babbeltruc
Rijswijk - Twee onbekende mannen probeerden maandag 16 november vermoedelijk een echtpaar op te lichten in hun woning aan de Tamboerijnlaan. Omstreeks 13.15 uur belden de mannen bij het echtpaar aan en vertelden dat er een nieuwe geiser geplaatst zou worden. Al pratend liepen de mannen de woning door en stelden de bewoners allerlei vragen over de watervoorziening. Ook wilden zij een vervolgafspraak maken om de geiser te komen plaatsen. Uiteindelijk vertrokken de mannen na ongeveer 10 minuten uit de woning. Er was niets uit de woning ontvreemd.
De eerste verdachte was een blanke man van 35 à 40 jaar oud met een lengte van 1.75-1.80m. Hij had een normaal postuur, sprak accentloos Nederlands en was gekleed in een korte donkerblauwe stoffen jas met bijpassende pet. Hij droeg zwart-witte sportschoenen. De tweede verdachte had een licht getinte huid en werd door de eerste man 'Frits' genoemd. Hij was iets kleiner dan de eerste man en had donker golvend haar. Hij had een breed postuur en droeg een donkerbruin jack en zwart-witte sportieve schoenen.
Het is de vierde keer in korte tijd dat men met dezelfde smoes bij nietsvermoedende Rijswijkers aanbelt. Bureau Rijswijk verstuurde maandag direct een SMS-alert om mensen erop te attenderen dat deze mannen zich in Rijswijk ophielden. Heeft u deze mannen maandag gezien in de omgeving van de Tamboerijnlaan of zijn ze wellicht ook bij u aan de deur geweest? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Rijswijk via nummer 0900-8844.
Politie Haaglanden waarschuwt met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit hen niet zal overkomen''. Toch loopt iedereen - jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Laat nooit zomaar een onbekende in uw woning binnen. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe (of laat) de voordeur dicht. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844.

Ramkraak
Voorburg Een telefoonwinkel aan het Koningin Julianaplein is voor de tweede keer in korte tijd het doelwit geworden van inbrekers. Een getuige werd op dinsdag 17 november omstreeks 03.15 uur wakker van een harde klap. Hij zag dat mannen, met bivakmutsen op, met een moker de ramen van de winkel eruit sloegen en heel snel hun slag sloegen. De mannen vertrokken met de buit in een Audi en reden met zeer hoge snelheid weg in de richting van de A4. De politie roept getuigen van deze ramkraak of personen die iets kunnen vertellen over de identiteit van de verdachten of het kenteken van de auto, op om zich te melden via het algemene telefoonnummer 0900-8844. Anoniem bellen kan ook. Bel dan met de M (Meld Misdaad Anoniem). Het telefoonnummer is 0800-7000.

Politie onderzoekt inbraak
Wassenaar Bij een paviljoen aan de Katwijkseweg is dinsdagochtend 17 november rond 02.30 uur ingebroken. De dieven hadden de boel behoorlijk overhoop gehaald en een onbekend geldbedrag buitgemaakt. De Technische Recherche onderzocht de zaak op sporen. Agenten gingen in de omgeving nog op zoek naar de inbrekers, maar troffen niemand meer aan. De recherche van Wassenaar onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen. Ook mensen die anderszins over informatie beschikken, wordt verzocht om contact op te nemen via 0900-8844.

Kop-staartbotsing
Wassenaar Twee autos botsten maandag 16 november om 08.30 op elkaar op de Rijksstraatweg. De bestuurder van de voorste auto klaagde over pijn in zijn nek. In afwachting van de ambulance ging een agent achter de bestuurder zitten en stabiliseerde zijn nek. Ambulancepersoneel constateerde later dat hij niet naar het ziekenhuis hoefde. De agenten maakten proces-verbaal op van de aanrijding.

Beginnend bestuurder dronken achter het stuur
s-Gravenzande Een 25-jarige man uit Polen moest maandag 16 november om 23.30 uur zijn rijbewijs inleveren. Surveillerende agenten lieten hem op de Wouterseweg een blaastest afleggen, met 620 ugl als resultaat. De man werd aangehouden, en met behulp van een tolk werd hem op het politiebureau uitgelegd dat zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Bromfietser gewond bij aanrijding
Schipluiden Een 21-jarige bromfietser uit Kwintsheul raakte maandag 16 november om 17.40 uur gewond bij een aanrijding op de parallelweg van de Klaas Engelbrechtsweg, ter hoogte van de carpoolplaats. Hij kwam waarschijnlijk teveel aan de linkerkant van de weg en raakte daardoor een auto. De ambulance vervoerde de man uit Kwintsheul met beenletsel naar het ziekenhuis.

Zonder gordel, rijbewijs of identiteitsbewijs
Delft Surveillerende agenten zagen maandag 16 november om 23.50 uur een automobilist zonder gordel om rijden op de Papsouwselaan. Ze gaven hem een stopteken en vroegen vervolgens om zijn rijbewijs. Dat kon hij niet tonen, en toen de agenten ernaar vroegen, wist hij zich ook zijn geboortedatum en woonadres niet meer te herinneren. Pas op het politiebureau gaf hij zijn echte identiteit prijs en bleek dat hij zijn rijbewijs had moeten inleveren in verband met rijden onder invloed. Agenten gaven de 30-jarige man uit Vlaardingen boetes voor het niet dragen van een gordel, het opgeven van een valse naam en het niet tonen van een rijbewijs. Ook maakten ze proces-verbaal op voor het rijden met een ingevorderd rijbewijs

Pasjesdief valt door mand
Delft Bij het grenswisselkantoor op de Van Leeuwenhoeksingel hielden politieagenten maandagochtend 16 november een 44-jarige Pool aan die probeerde geld op te nemen met een gestolen pinpas. Toen de man het geld wilde opnemen, bedekte hij de naam op de pas en weigerde hij zich te identificeren. Een medewerker van het GWK vertrouwde het niet en waarschuwde de politie. Agenten hielden de man aan. De pas bleek eerder die ochtend op het station gestolen te zijn.

Politie zoekt getuigen inbraak
Delft De politie is op zoek naar getuigen van een woninginbraak aan de Brahmslaan. De politie ging dinsdag 17 november om 02.05 uur af op een inbraakalarm vanuit de woning en trof daar de bewoner, die de inbrekers verstoord had. De man was vorige week vrijdag ook al het slachtoffer van een inbraak. De 41-jarige bewoner was wakker geworden toen de inbrekers een ruit verbraken. Toen de inbreker de bewoner zag, vluchtte hij. De inbreker droeg een bivakmuts en was ongeveer 1.80m lang. Bent u getuige geweest van deze inbraak of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de daders? Belt u dan met de recherche van Bureau Delft via 0900-844. Liever anoniem? Belt u dan met M. via 0800-7000

Getuigen straatroof gezocht
Zoetermeer - Een 19-jarige Zoetermeerder werd maandag 16 november het slachtoffer van een straatroof. De jongen stapte omstreeks 17.40 uur op station Leidse Wallen uit de Randstadrail. Toen de jongen de trap richting het Lijsterveld afliep kwamen twee mannen naast hem lopen. Een van de mannen sprak hem aan, terwijl de ander de zakken van de Zoetermeerder doorzocht. Plotseling werd hij door een van de daders geschopt, waardoor hij ten val kwam. Toen het slachtoffer op de grond lag, namen de mannen zijn telefoon weg. Ze gingen er vervolgens lopend vandoor in de richting van station Leidse Wallen. Vóór de beroving waren de beide daders volgens het slachtoffer op station Voorweg in de Randstadrail gestapt, net als hijzelf. Heeft u iets gezien van deze straatroof of heeft u informatie die kan helpen de daders te traceren? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Zoetermeer via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Inbrekers op heterdaad betrapt
Zoetermeer Een oplettende getuige zag maandag 16 november omstreeks 11.00 uur dat er ingebroken werd in een woning aan de Muizenweide. De getuige belde direct de politie en meldde dat een paar mannen via de voordeur naar binnen gegaan waren. Gewaarschuwde agenten zagen, toen zij de straat inreden, een man met een televisie onder zijn arm naar buiten komen. Toen de man de agenten zag keerde hij om en rende het huis weer in. De agenten zagen dat twee andere inbrekers de woning aan de achterzijde verlieten en over de schutting klommen. Meerdere agenten omsingelden de woning om te voorkomen dat de inbreker, die nog binnen zou zitten, kon vluchten. Toen de agenten de woning in gingen troffen ze in een van de kamers onder een bureau een 16-jarige jongen uit Zoetermeer aan. De agenten hielden de jongen aan. De Zoetermeerder wordt deze week nog voor de rechter-commissaris geleid.

Jongen betrapt op afsteken vuurwerk
Zoetermeer - Een onbekende jongen stak maandag 16 november omstreeks 14.15 uur vuurwerk af op een schoolterrein aan het Van Doorneplantsoen en gooide dat in een prullenbak. Op camerabeelden was de jongen duidelijk te zien. Op grond van het signalement spraken agenten een jongen aan. Deze 17-jarige jongen uit Zoetermeer verklaarde direct dat hij vuurwerk had afgestoken en dat in de prullenbak gegooid had. De jongen moest mee naar het politiebureau en ging later met een bekeuring op zak naar huis.