Politie IJsselland

Vernielingen aan autos en straatmeubilair

Hardenberg, 17-11-2009

De politie bespeurt een toename in het aantal aangiften van vernielingen aan autos. Het probleem spitst zich momenteel vooral toe op de wijk Marslanden. Medio oktober werden in een weekend 23 autos object van vernieling. In het weekend van 7 en 8 november werden twee autos bekrast door vandalen en in drie voertuigen werd ingebroken. Mogelijk zijn er nog meer auto-eigenaren gedupeerd. Er wordt rekening mee gehouden dat niet iedereen aangifte heeft gedaan. De politie, die de zaken in onderzoek heeft, adviseert hen dit alsnog te doen. Op preventief gebied adviseert de politie autobezitters geen waardevolle goederen achter te laten in de auto. Dat geldt voor navigatiesystemen, maar ook voor andere goederen zoals laptops en (brandstof)pasjes. Ook afdrukken van navigatiesystemen op voorruiten kunnen soms al aanleiding zijn voor criminelen om de auto aan een nadere inspectie te onderwerpen. Het advies is om daar alert op te zijn en de auto zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor het dievengilde.

Naast vernielingen en inbraken in autos hebben vandalen het de laatste weken ook gemunt op straatmeubilair. Met name lantaarnpalen in het noordelijk deel van de gemeente moeten het ontgelden. In het weekend van 7/8 november werden er lantaarnpalen omver getrokken langs de Plaggenmarsweg. Afgelopen weekend gebeurde dit onder meer in Ane, Lutten en Dedemsvaart.

Vernielingen aan straatmeubilair en particulier eigendom kosten de samenleving veel geld en zorgen voor een hoop irritatie. De politie zoekt de daders van de vernielingen aan autos en straatmeubilair vooral onder de jeugd. Aan getuigen of anderen die informatie hebben over deze vernielingen wordt verzocht contact op te nemen via nummer 0900-8844. Ook wordt gevraagd aandacht te hebben voor de omgeving waar feestjes door jeugd worden georganiseerd, zodat ook hier een vinger aan de pols kan worden gehouden.