Senternovem

17-11-2009 | Regeling uniforme saneringen gewijzigd

Het ministerie van VROM heeft de Regeling uniforme saneringen op een aantal kleine punten gewijzigd. De wijziging was noodzakelijk als gevolg van enkele geconstateerde onvolkomenheden en onjuistheden in de bestaande regeling en als gevolg van het verschijnen van herzieningen van NEN-protocollen, waarnaar in de regeling wordt verwezen. De wijziging van de Regeling is gelijktijdig met een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit op 16 november 2009 gepubliceerd in de Staatscourant en treedt op 18 november 2009 in werking. Later dit jaar zal ook het Besluit uniforme saneringen op twee punten worden gewijzigd.

Wijziging Regeling uniforme saneringen
In de Regeling uniforme saneringen zijn onder meer de volgende wijzigingen opgenomen:

* actualisatie van verwijzingen naar geactualiseerde normdocumenten, zoals de NEN 5725 en NEN 5740;

* aanpassing van een onjuiste verwijzing in artikel 3.1.9, derde lid;

* uitbreiding van het projectgebied de Kempen met de gemeente Schijndel;

* het opnemen van de bodemfunctieklasse `industrie' voor het projectgebied de Kempen als gevolg van de voor dit gebied vastgestelde afwijkende norm voor de stof cadmium voor deze bodemfunctie (herstel van een fout uit de voorgaande versie van de Regeling).

Wijziging van BUS in voorbereiding
Op dit moment is bij het ministerie van VROM tevens een wijziging van het besluit in voorbereiding, waarmee in de toekomst administratieve lasten zullen worden bespaard. Het gewijzigde besluit zal naar verwachting eind 2009 worden gepubliceerd. De exacte datum van publicatie en inwerkingtreding is nog onbekend. Wij houden u via deze website op de hoogte. De volgende wijzigingen zijn voorzien:
* Voor zeer eenvoudige saneringen binnen de categorie tijdelijk uitplaatsen, zoals bedoeld in artikel 7 van het Besluit, komt de mogelijkheid om af te zien van een kennisgeving van de melding van een sanering in één of meer dag-, nieuws- of huis-aan-huis-bladen. Bij deze saneringen mag immers al na vijf werkdagen worden gestart met de sanering.

* De geldigheidstermijn van een BUS-melding - d.w.z. de periode waarbinnen de sanering moet zijn begonnen nadat het bevoegd gezag de melding heeft ontvangen - wordt verruimd van zes maanden naar één jaar. Een verlenging na deze periode is niet meer mogelijk.

Aanpassing van Handreiking en formulieren
Naast aanpassing van het Besluit en de Regeling uniforme saneringen, zal ook de Handreiking uniforme saneringen binnenkort geactualiseerd worden. Nieuwe versies van de meldingsformulieren en evaluatieverslagen zijn naar verwachting vanaf 18 november 2009 beschikbaar op de website van VROM.

Overbruggingsperiode voor terugsaneerwaarde zonder functiekaart voorbij
In de voorgaande versie van de Handreiking uniforme saneringen (november 2008) was opgenomen dat voor locaties binnen gemeenten waarvoor nog geen bodemfunctieklassekaart was vastgesteld voor een periode van minimaal één jaar (dat wil zeggen tot 1 oktober 2009) gebruikgemaakt mag worden van afwijkende terugsaneerwaarden. Deze overbruggingsperiode is inmiddels beëindigd. Van gemeenten mag worden verwacht dat zij inmiddels een bodemfunctieklassekaart hebben vastgesteld. Lees meer hierover in een `veel gestelde vraag'.