Stadsdeel Amsterdam Centrum


Amsterdams Restauratiefonds voor monument

17 november 2009

Vanaf 16 november 2009 kunnen eigenaren van gemeentelijke monumenten een beroep doen op het Amsterdams Restauratiefonds. Stadsdeel Centrum is het eerste stadsdeel dat hieraan een bijdrage heeft geleverd met een storting van 700.000 euro. Vanuit dit fonds worden leningen aan monumenteigenaren tegen een lage rente verstrekt.

Op maandag 3 november 2009 hebben Hans Gerson, wethouder Monumenten, en Pieter Siebinga, directeur van het Nationaal Restauratiefonds, de samenwerkingsovereenkomst getekend voor het beheer van het Amsterdams Restauratiefonds. Els Iping, voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum, reikte de eerste beschikkingen uit aan twee monumenteneigenaren in stadsdeel Centrum. Voor de start van het fonds is 3,4 miljoen beschikbaar.

Gemeentelijke monumenten

De binnenstad van Amsterdam heeft de grootste monumentendichtheid van Nederland en telt bijna 8.000 monumenten. Onderhoud en restauratie van monumenten is soms kostbaar. Eigenaren van rijksmonumenten kunnen in de regel een beroep doen op fiscale aftrek of op financiering en subsidie van het rijk. Voor particuliere eigenaren van gemeentelijke monumenten waren er echter geen gemeentelijke subsidiefaciliteiten beschikbaar. De instelling van het Amsterdams Restauratiefonds voor eigenaren van gemeentelijke monumenten voorziet vanaf nu in deze lacune.

De regeling

Vanaf 16 november kunnen particuliere eigenaren van gemeentelijke monumenten een laagrentende lening aanvragen uit het Amsterdams Restauratiefonds voor de restauratie van hun pand. Het Amsterdams Restauratiefonds is een zogeheten revolverend fonds; dat wil zeggen dat de rente en aflossing weer terugvloeien naar het fonds, waardoor er ook in de toekomst geld beschikbaar blijft voor het restaureren van en onderhoud aan gemeentelijke monumenten. Met het fonds investeert Amsterdam dan ook in een duurzame voorziening voor de financiële ondersteuning van monumentenrestauraties. Het minimumbedrag dat kan worden geleend bedraagt 25.000,-, het maximum 250.000,-. De lening wordt verstrekt tegen een rente die 5% onder de marktrente ligt, met een minimum van 1,5%. De aflossingstermijn is maximaal 30 jaar. Het beheer van het Amsterdams Restauratiefonds is ondergebracht bij de stichting Nationaal Restauratiefonds, dat ruime ervaring heeft met het beheer van dergelijke fondsen.

Meer informatie?

Kijk op de website van het Bureau Monumenten & Archeologie van de gemeente Amsterdam: www.bma.amsterdam.nl. Hier kunt u ook het aanvraagformulier voor de lening downloaden.