Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

NLP/2009/2147

Datum 17 november 2009

Betreft Reactie minister inzake bouw van eco-viaducten

Geachte Voorzitter,

In antwoord op het verzoek van de vaste commissie van LNV op een brief over ecoducten die nog gebouwd moeten worden teneinde de Ecologische Hoofd- structuur te realiseren (2009Z14780/2009D42350), bericht ik u als volgt.

Het aanleggen van een ecologische verbinding vanaf de Oostvaardersplassen via Gelderland richting Limburg en Duitsland is een grote uitdaging voor alle betrok- ken partijen. Hierbij speelt de aanleg van ecoducten een belangrijke rol. Het ecoduct over de A28 wordt aangelegd in het kader van het Meerjarenprogramma Ontsnippering. Ecoducten (en andere faunapassages) zijn in eerdere jaren onder- zocht op gebruik door de beoogde diersoorten. En daar blijkt uit dat ze over het algemeen goed gebruikt worden. Zo is zeer recentelijk middels monitoring en onderzoek aangetoond dat het ecoduct Crailo ruim voldoende functioneert. Deze monitoringsgegevens zijn openbaar via www.mjpo.nl.

Naast de effectiviteit van ecoducten op korte termijn ben ik ook geĂŻnteresseerd in het gebruik van deze ecoducten en andere faunapassages op langere termijn. Ik heb daarom Alterra gevraagd een voorstel te doen voor een meerjarige monito- ring. Ik hoop dat dit onderzoek in 2010 zal kunnen starten.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --