Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Brochure: Bewonersparticipatie via vouchers

16-11-2009

Wat vinden burgers zelf de belangrijkste problemen in hun buurt of wijk? Als zij nu eens zelf de beschikking over wat geld zouden krijgen om de buurt te verbeteren, hoe zouden ze dat geld dan willen besteden? En welke inspanningen zouden ze zelf kunnen en willen plegen om van die inzet een succes te maken? Dat zijn de vragen die het beleid van bewonersbudgetten motiveren.

Deze bewonersbudgetten via vouchers zijn waardebonnen ter financiering van bewonersinitiatieven. In dit systeem krijgen bewoners zeggenschap over de keuze, de financiering en de uitvoering van hun initiatief. De zeggenschap over de verdeling van het geld over initiatieven, de beoordeling van de initiatieven en de activering van bewoners ligt in handen van een regiegroep van bewoners. Dit verlaagt de drempel om met ideeën te komen en stimuleert de samenwerking tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Evaluatie

Het `voucher'-experiment is vanaf februari 2009 gevolgd en geëvalueerd om zo de uitvoering en de effecten van het vouchersysteem zichtbaar te krijgen.