Pijnacker-Nootdorp


Datum 28 oktober 2009

Pijnacker-Nootdorp blij met bijdrage voor aanpak verspreid glas

De ruimte voor ruimteprojecten binnen de gemeente kunnen rekenen op een bijdrage van het Rijk. Het betreft het verspreid glas in Oude Leede en Katwijkerbuurt.

Deze gebieden zijn ook door de provincie aangewezen als `transformatiegebieden' en hebben prioriteit gekregen. De komende maanden zal in overleg met het Rijk bekeken worden welke vorm de Rijksbijdrage precies zal aannemen.

Kwaliteitsslag
De gemeente Pijnacker-Nootdorp is actief met de aanpak van verspreid liggend glas in de gemeente. Deze verspreid liggende glastuinbouwlocaties liggen te midden of aan de rand van natuur- en recreatiegebieden (Groenblauwe Slinger). Door sanering of verplaatsing van het glas in deze gebieden is een ruimtelijke kwaliteitsslag te maken. Daarnaast kan het een uitkomst bieden voor de glastuinbouwbedrijven die op dit moment in moeilijke tijden verkeert.

Maatwerk
De gemeente is al enkele jaren bezig met de saneringsopgave. Hiervoor is een bijzondere innovatieve aanpak ontwikkeld, waarbij de gemeente gebiedsgericht, maar op individuele basis aan de keukentafel, met de tuinder afspraken maakt over het saneren van de glastuinbouwbedrijf en de bouw van een of enkele woningen op de kavel zelf of elders in het gebied. Met deze persoonlijke en directe aanpak is maatwerk mogelijk. De aanpak is en wordt zeer gewaardeerd, maar is tijdintensief. In het Lint van Oude heeft de afgelopen jaren een eerste ronde plaatsgevonden. Met de Rijksbijdrage is het waarschijnlijk mogelijk om een tweede ronden op te starten.