Rechtbank 's-Hertogenbosch


In hoger beroep 16 jaar voor âChaamse maïsmoordâ

âs-Hertogenbosch, 17 november 2009 â Het gerechtshof âs-Hertogenbosch heeft een 28-jarige man uit Rijen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar voor de moord op een 51-jarige vrouw uit Turnhout. Haar lichaam werd op 26 augustus 2006 gevonden in een maïsveld in Chaam.

De man heeft in de nacht van 25 op 26 augustus 2006 de vrouw eerst achtergelaten in het maïsveld en is toen naar de woning van zijn ex-vriendin gereden. Samen met haar is hij teruggereden naar het maïsveld, waarna hij de vrouw met een mes de keel heeft doorgesneden. Het hof baseert zich hierbij op belastende verklaringen van de ex-vriendin, die onder meer worden gesteund door de resultaten van schoensporenonderzoek en de aanwezigheid van een andere getuige. Het hof acht moord bewezen, omdat de man in de ogen van het hof voldoende gelegenheid heeft gehad om zich te beraden op de betekenis of de gevolgen van zijn voorgenomen daad.

Bij het bepalen van de straf heeft het hof onder andere rekening gehouden met het volgende. De man heeft op koelbloedige wijze een onschuldig slachtoffer de keel doorgesneden. Hij heeft op geen enkele wijze openheid van zaken gegeven of inzicht willen geven in zijn beweegredenen en heeft hij door wisselende verklaringen zelfs meerdere malen andere personen aangewezen als de dader. De nabestaanden van het slachtoffer blijven achter met vele vragen en onherstelbaar verdriet. Ook in en rond het dorp zijn gevoelens van onrust en onveiligheid aangewakkerd. Uit psychologisch en psychiatrisch onderzoek is gebleken dat de man lijdt aan een milde persoonlijkheidsstoornis met narcistische en antisociale kenmerken. Ook is vast is komen te staan dat de moord de verdachte volledig is aan te rekenen. Alles afwegend acht het gerechtshof een onvoorwaardelijke gevangenis van 16 jaar passend.

Het openbaar ministerie eiste in hoger beroep een gevangenisstraf van 18 jaar, gelijk aan de straf die de rechtbank op 2 juni 2008 oplegde.

LJ Nummer

BK3481
Zie het origineel


Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 17 november 2009 Naar boven