Gerechtshof Arnhem


Gerechtshof Arnhem wijst eindarrest in proefprocedure van NVV tegen de Staat

Er is voorlopig een einde gekomen aan de proefprocedure van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) tegen de Staat. Inzet van de procedure was de Wet herstructurering varkenshouderij (Whv) uit 1998. De Hoge Raad had de zaak bij arrest van 16 november 2001 (LJN AD5493) naar het Gerechtshof Arnhem verwezen om te onderzoeken of ten aanzien van vijf individuele varkenshouders sprake is van een âexcessive and disproportional burdenâ (buitensporige en onevenredige last) in de zin van de rechtspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Nadat de zaak eind 2004 door NVV bij het Gerechtshof Arnhem was aangebracht, heeft het hof op 29 augustus 2006 (LJN AY7535) en 3 juli 2007 (LJN BA9966) tussenarresten gewezen. Bij het arrest van 3 juli 2007 heeft het hof een deskundige benoemd.

Bij arrest van 17 november 2009 heeft het Gerechtshof Arnhem nu beslist dat ten aanzien van één van de vijf varkenshouders sprake is van een âexcessive and disproportional burdenâ en dat de Staat tegenover die varkenshouder onrechtmatig heeft gehandeld en daarom schadevergoeding moet betalen. De vorderingen van de andere varkenshouders heeft het hof afgewezen.

De varkenshouder die door het Gerechtshof Arnhem in het gelijk is gesteld, heeft als gevolg van de Whv 34% latente ruimte verloren en kon bovendien een investering van Æ 60.000,â niet meer benutten. Gevallen als die van de betrokken varkenshouder zijn door de Staat in 2000 erkend als hardheidsgeval in de zin van het Besluit hardheidsgevallen herstructurering varkenshouderij, maar de varkenshouder kon van die regeling geen gebruik meer maken in verband met omstandigheden die volgens het hof niet aan hem kunnen worden toegerekend. De varkenshouder kan volgens het arrest van het hof nu alsnog aanspraak maken op schadevergoeding.

De NVV en de Staat kunnen tegen het arrest van het Gerechtshof Arnhem eventueel opnieuw cassatie instellen bij de Hoge Raad.

LJ Nummer

BK3304
Zie het origineel

Bron: Gerechtshof Arnhem Datum actualiteit: 17 november 2009 Naar boven