ABVAKABO FNV

In gesprek met het sector bestuur Lagere Overheden

Ik ben op bezoek geweest bij het sectorbestuur Lagere Overheden en dat was gewoon geslaagd. Tien leden bij elkaar, mannen en een enkele vrouw, werkzaam bij de Gemeenten, Provincies en waterschappen.

Alle cao's zijn dus in het bestuur vertegenwoordigd. De vergadering werd voorgezeten door ons lid Willem de Kleijn. Bestuurder Ruud Kuin was wel bij aanwezig, maar vooral om te vertellen met welke zaken hij op dit moment allemaal bezig is. De leden zijn dus samen echt verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het bestuur.

We hebben uitgebreid gesproken over het congres en welke onderwerpen hier aan de orde komen. Er is uitvoerig gesproken over verenigingsvernieuwing en de voorstellen die hiervoor gedaan zijn. Een flink aantal mensen vindt het merkwaardig dat in de nieuwe ledenraad naast vertegenwoordigers van de cao's ook vertegenwoordigers uit de afdelingen zitting zullen hebben. Zij vonden dat niet helemaal consequent. Ook misten ze wat andere zaken, bijv. een referendum.

Als je directe democratie als uitgangspunt neemt, waarom kies je dan niet voor een referendum? Tja, een goeie vraag zou ik zo zeggen.

Het sectorbestuur maakt zich ook zorgen. In de plannen rond verenigingsvernieuwing worden leden georganiseerd op het niveau naar de cao. Nu hebben zij net zelf hun Bestuur op orde. Is al die moeite nou voor niets? Wat zijn de gevolgen voor hen? Erg gerust waren ze er niet op.
Met name over deze verenigingsvernieuwing heeft het sectorbestuur wel ideeën. De bestuursleden zijn van plan dit voor het congres goed voor te voorbereiden en met aanvullende voorstellen te komen.