Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 17 november 2009 -

Onderwerp Randstad-besluiten: Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en Holland-
1 Rijnland

Geachte voorzitter,

Hierbij bieden wij u de Randstad-besluiten Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en Holland-Rijnland aan. De besluiten hebben betrekking op de volgende vijf projecten, waarvan de eerste vier zijn opgenomen in het Kabinetsprogramma Randstad Urgent:
A4 Delft-Schiedam;
A13/16;
MIRT-verkenning Rotterdam VooRUIT;
Integrale Benadering Holland-Rijnland;
MIRT-verkenning Haaglanden.

In het programma Randstad Urgent heeft het Kabinet afgesproken dit jaar voor 33 urgente projecten een aantal knopen door te hakken. Een deel van deze projecten is voor het nemen van besluiten sterk met elkaar verweven. Keuzes voor het ene project hebben direct gevolgen voor het andere project. Daarom heeft het Kabinet ervoor gekozen de besluitvorming ­ waar dat tot betere en snellere besluiten leidt ­ te bundelen. Dit heeft geleid tot drie brieven met integrale en gebiedsgerichte besluiten voor drie delen van de Randstad:
Amsterdam-Almere-Markermeer (RAAM-brief);
Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en Holland-Rijnland; Noordvleugel Utrecht.

De Randstad-besluiten Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en Holland-Rijnland zijn tot stand gekomen in overleg met de regionale overheden. Op projectniveau heeft consultatie van de betrokkenen plaatsgevonden.

Het Kabinet is van mening dat met de genomen besluiten een impuls wordt gegeven aan het versterken van de internationale concurrentiekracht en duurzame a
agina 1 van 2 P





ontwikkeling van de Randstad in het algemeen en die van de Metropoolregio Datum Rotterdam-Den Haag en Holland-Rijnland in het bijzonder. 17 november 2009

Ons kenmerk Hoogachtend, VENW/DGMO-2009/10074

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER,

dr. Jacqueline Cramer

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

agina 2 van 2 P