Politiebond ACP

17 november 2009

Meer ruimte om geweld te gebruiken

Minister Ter Horst (BZK) heeft er gisteren in het debat over de politiebegroting voor gepleit dat politieagenten meer ruimte moeten krijgen om geweld te gebruiken.

Het is niet voor het eerst dat minister Ter Horst zich uitlaat over het gebruik van geweld door politiemensen. De ACP steunt haar in dit standpunt.

Volgens Ter Horst is het jarenlange `eerst praten, dan slaan' daarmee niet meer per se het credo. "Veel agenten voelen zich nu te veel geremd in het toepassen van geweld." Dat moet dus anders, volgens de minister.

Het is niet de eerste keer dat Ter Horst zich uitlaat over het gebruik van geweld door politiemensen. Haar uitspraken zijn in lijn met het standpunt van de ACP, dat voorzitter Gerrit van de Kamp eerder dit jaar in een interview in het politieblad Blauw uiteenzette. "Het is een goede zaak dat dit onderwerp bespreekbaar is geworden, ook in politieke kringen. De tijd van de politie is je beste vriend is voorbij, in elk geval als het gaat om gevallen waarin politiemensen getreiterd of bedreigd worden."

Ook vanuit de Tweede Kamer is tijdens het begrotingsdebat gisteren een motie ingediend in het kader van het onderwerp geweld tegen politiemensen. CDA-kamerlid Corüz wil dat gezagsondermijning van politiemensen strafbaar gesteld kan worden. Daarmee worden wellicht in de toekomst ook zalen als het hinderlijk achtervolgen van politiemensen of het treiteren van politiemensen strafbaar gesteld.
---